Nogomet
0

Karačić: Cilj u elitnoj rundi kvalifikacija zavisit će od grupe koju dobijemo

Piše: A. M.
Toni Karačić
Toni Karačić
Juniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine pod vodstvom Tonija Karačića ostvarila je uspjeh plasiravši se u elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Zmajići su bili drugoplasirana reprezentacija u grupi sa Francuskom, domaćinom Makedonijom i Lihtenštajnom.

"Iskreno, nismo bježali od uloge favorita u ovim kvalifikacijama obzirom da smo uz Francusku bili reprezentacija iz prvog šešira. Kvalifikacije smo otvorili sa selekcijom koju su unaprijed svi otpisali, ali koja zna biti itekako neugodna obzirom da ima kvalitetnih igrača, te da ni na jednoj utakmici nema rezultatski imperativ. Igrači su pokazali ozbiljnost i pobijedili sa 5:0", prokomentarisao je prvi meč bh. selektor.

Prekretnica je bila druga utakmica protiv domaćina Makedonije.

“Oni su imali prednost domaćeg terena. Napravili su sjajan trening kamp u kojemu su nas ugostili. U njemu su tokom priprema igrali čak 16 utakmica. I oni imaju niz kvalitetnih igrača, neki igraju u Crvenoj zvezdi i Partizanu, dok je njihov najbolji igrač Babunski koji igra za Real Madrid. Protiv njih smo mogli riješiti posao, ali smo se ispromašivali. Na kraju smo mogli i izgubiti”, dodaje Karačić.

Ključni bod osvojen je protiv favorita grupe, selekcije Francuske.

“Dosta čvrsta utakmica sa malo prilika. Možda smo mi imali više situacija iz kojih se nešto moglo izroditi i na neki način mi je žao što nismo pobijedili, ali i ovako je dobro. Ostvarili smo svoj cilj i plasirali se u elitni krug kvalifikacija”, smatra naš sagovornik.

Izvlačenje za elitnu rundu kvalifikacija na programu je u decembru ove godine.

“Takmičenje u nekim grupama prvog kruga kvalifikacija još uvijek nije okončano, tako da je izvlačenje grupa za elitni krug planirano za početak decembra. Mi ćemo biti sudionici grupe sa dvije prvoplasirane i jednom drugoplasiranom reprezentacijom iz prvog kruga. Konačni ciljevi i ambicije će zavisiti od grupe koju dobijemo. Nešto više kazati na tu temu u ovom trenutku bi bilo nezahvalno”, zaključio je Karačić