Nogomet
0

Kandidat za predsjednika FIFA-e Sexwale saslušan u SAD-u

Anadolija
Južnoafrikanac Tokyo Sexwale, jedan od kandidata za novog predsjednika Svjetske fudbalske federacija (FIFA), bio je na saslušanju pred porotom suda u New Yorku povodom istrage o mitu za Svjetsko prvenstvo 2010. godine.

Prema informacijama britanskih medija, Sexwale je ispitan zbog sumnjive uplate od deset miliona dolara na račun Južnoafrikanca Jacka Warnera, bivšeg potpredsjednika FIFA-e.

Sexwale se na sudu pojavio u svojstvu svjedoka na zahtjev FBI, kao član odbora koji je vodio kampanju za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2010. godine, koje je održano u Južnoj Africi.

Američko tužilaštvo sumnja da je novac uplaćen za Warnera sa FIFA računa za razvoj fudbala, ustvari korišten za kupovinu glasova prilikom kandidature Južne Afrike za domaćina Mundijala.

Prema zakonu SAD-a porota je ovlaštena da istraži potencijalno kriminalno djelovanje i utvrdi hoće li biti podignuta krivična tužba.

"On se pojavio pred velikom porotom. FBI je zatražio da dođe u svojstvu eventualnog svjedoka", kazao je Sexwaleov portparol za britanske medije.

Sexwale je jedan od pet kandidata za novog predsjednika FIFA na izborima koji će se održati 26. februara u Cirihu.