Nogomet
0

Kampanja za zabranu pušenja na tribinama Nou Campa

Totalsport
Grupa Barceloninih sociosa (navijači-članovi) pokrenula je javnu inicijativu za totalnu zabranu pušenja na i oko nogometnog stadiona Nou Campa.

Za početak je Josep Maquillon, pionir inicijative, oformio Facebook grupu kojom se od vodstva kluba traži apsolutna zabrana pušenja na tribinama. Dosad se grupi priključilo 300-tinjak Barceloninih navijača koji od navijača-pušača traže da poštuju one koji ne puše, a posebno djecu.

"Odlučio sam poduzeti nešto u tom pravcu nakon kup-dvoboja s Betisom. Moja djevojka i ja osjetili smo umor od svog tog dima kojeg smo se naudisali. Oko nas bio je i popriličan broj djece. To za njih nikako nije bilo dobro", rekao je Maquillon.

Navijač-aktivist od vodstva kluba traži samo provedbu već postojećeg zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, koji je u Španiji implementiran oko bolnica i škola.

Također kao primjer Maquillon navodi Chelsea i njegov Stamford Bridge, na kojem je pušenje u potpunosti zabranjeno.

Iz kluba su zasad saopćili da se u sljedećim sedmicama neće baviti ovim pitanjem. Ostavljaju ga, međutim, otvorenim za blisku budućnost.

Nou Camp je stadion a Barcelona klub s pravom pušačkom historijom. Zaslužan je za to HolanđaninJohan Cruyff, koji je na početku trenerske karijere (u Barceloni je radio od 1988. do 1996.) pušio kutiju cigareta dnevno sve dok 1991. nije završio na operacijskom stolu. Veći dio te brojke Holanđanin bi ispušio tokom utakmica na samoj klupi.