Afrički Kup nacija
0

Kamerun jedva pobijedio Zambiju

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Nogometaši Kameruna teškom su mukom osvojili prve bodove na Afričkom kupu nacija u Angoli, svladavši u 2. kolu D skupine Zambiju s 3-2.a

Zambija je povela već u 8. minuti. Felix Katongo uputio je dobar centaršut s lijeve strane, a Kamerunov veteran Rigobert Song, kojem je ovo već osmi uzastopni nastup na Kupu nacija, u želji da raščisti situaciju, glavom je nespretno zahvatio loptu koja je išla u okvir gola njegove selekcije. Golman Kameruna Carlos Kameni uspio je nekako odbiti loptu, ali samo do Jacoba Mulenge, kojem nije bilo teško iz blizine poentirati. Mulenga je bio strijelac za Zambiju i u 1. kolu, u remiju protiv Tunisa (1-1).

Kamerun se igrom nikako nije uspio nametnuti i opravdati ulogu favorita u ovom dvoboju, onda je do izjednačenja u 68. minuti stigao zahvaljujući velikom kiksu golmana Zambije Kennedyja Mweenea. Geremi je praktički s aut crte uputio loptu prema golu, a Mweene ju je neshvatljivo ispustio iz naručja, pa se lopta ukotrljala iza gol crte.

Samo četiri minute, Kamerun je poveo, opet uz veliku dozu sreće. Prilikom ispucavanja igrača Zambije lopta se sretno odbila od Interovog napadača Samuela Eto'a, pa ju je ovaj iz blizine poslao u mrežu. Zambija je ipak uspjela izjednačiti u 82. minuti iz penala, a strijelac je bio Katongo.

No, u 86. minuti je Mohammad Idrissou, koji je ušao u igru u drugom poluvremenu, nakon centaršuta Geremija glavom smjestio loptu u mrežu za pobjedu Kameruna 3-2.

Podsjećamo, Kamerun je u 1. kolu izgubio od Gabona s 1-0, a ovom pobjedom je izbio na drugo mjesto na tabeli sa 3 boda. Vodeći je Gabon sa 4 boda, a ''ispod crte'' za mjesta u četvrtfinalu su trenutno Tunis s 2 i Zambija s jednim bodom.

AKN, 2. kolo grupe D:

Tunis – Gabon 0-0 Kamerun – Zambija 3-2 (Geremi 68, Eto'o 72, Idrissou 86 / Mulenga 8, Katongo 82 - 11 m)

Tabela: 1. Gabon 4, 2. Kamerun 3, 3. Tunis 2, 4. Zambija 1