Afrički kup nacija
0

Kamerun i Zambija izborili četvrtfinale

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Reprezentacije Kameruna i Zambije izborile su plasman u četvrtfinale Afričkog kupa nacija u Angoli u dramatičnom raspletu grupe D, odnsono nakon odigranih dvoboja 3. kola.

Zambija je mogla u nokaut-fazu samo u slučaju pobjede nad Gabonom u Bengueli, što je i učinila. Pobijedila je 2-1. Strijelci za Zambiju bili su Kabala u 28. i Chamanga u 62. minuti. Marcolino je pogotkom u 83. minuti uspio samo ublažiti poraz Gabona koji se oprašta od takmičenja, iako je u 1. kolu svladao Kamerun s 1-0.

No, ''lavovi'' su se nakon tog poraza vratili u igru pobjedom protiv Zambije 3-2, pa im je, u principu, za prolaz među 8 najboljih protiv Tunisa bio dovoljan i jedan bod. Osvojili su ga, iako teško, odigravši 2-2. Tunižane je samo pobjeda vodila ka ostvarenju cilja. Dva puta su vodili protiv Kameruna, ali nisu mogli zadržati prednost.

Na kraju su Zambija, Kamerun i Gabon završili takmičenje s 4 boda, a Tunis kao četvrti na ljestvici s 3, odnosno tri remija. No,kada se gleda statistika u krugu prve tri momčadi na ljestvici, dakle, bez dvoboja protiv Tunisa, Zambija je prva jer u tom krugu ima gol razliku 4-4, Kamerun je drugi s gol razlikom 3-3, a Gabon treći s 2-2. Odlučujući element je bio veći broj postignutih golova!

U dvoboju Kameruna i Tunisa u Lubangu, Tunižani su do vodstva stigli već u prvom napadu na utakmici, nakon 51 sekunde igre! Strijelac je glavom bio Chermiti. No, kako je Tunis poentirao u prvoj minuti utakmice, tako je Kamerun stigao do izjednačenja u prvoj minuti igre u drugom poluvremenu! Bila je to sjajna akcija u kojoj je Idrissou petom proigrao Weba, koji je ušao u igru u drugom poluvremenu, a već u prvom dodiru s loptom je napravio odličan posao za Kamerun probivši desnu stranu. Odigrao je povratnu loptu za Samuela Eto'a, a Interov napadač je majstorski poentirao i zabio svoj drugi pogodak na prvenstvu.

U 63. minuti, Kamerunski igrači navijači bili su šokirani nakon nevjerojatne pogreške Chedjoua koji je jednu dugu loptu Tunižana glavom sproveo iznad svog golmana Kamenija u vlastitu mrežu, te je njego autogol lobom opet doveo Kamerun na prag eliminacije. No, već u sljedećem napadu je Kamerun izjednačio, a strijelac je bio N'Guemo sjajnim prizemnim udarcem iskosa s desne strane u golmanov bliži kut. Televizijski statističari izračunali su da je udaljenost bila 21 metar. Asistent je opet bio pričuva Achille Webo.

Tunižani su kraj utakmice dočekali s igračem manje, jer je Jemal u 89. minuti dobio crveni karton.

Zambija će u četvrtfinalu igrati protiv Nigerije, a Kamerun protiv Egipta. Obje utakmice na rasporedu su 25. siječnja. Dan ranije, svoje četvrtfinalne dvoboje će odigrati Angola i Gana, odnosno Obala Bjelokosti i Alžir.

Afrički kup nacija, 3. kolo grupe D:

Kamerun – Tunis 2-2 (Eto'o 46, N'Guemo 64 / Chermiti 1, Chedjou 63 – ag) Zambija – Gabon 2-1 (Kabala 28, Chamanga 62 / Marcolino 83)

Tabela: 1. Zambija 4, 2. Kamerun 4, 3. Gabon 4, 4. Tunis 3