Nogomet
0

Kako su belgijski nogometaši vratili navijače na tribine

Totalsport
U dvominutnom video-uratku Belgijanci su objasnili na koji su način doveli navijače nazad na nogometni stadion kada na njemu igra reprezentacija.

Belgija, koja u aktuelnim kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo igra u grupi A, propustila je sva velika takmičenja u proteklih 10 godina, što je kod navijača umanjilo interes za odlazak na stadion. Međutim, od augusta prošle godine to se promijenilo.

"Domaći stadion rasprodan je u pet utakmica zaredom i to prvi put u historiji belgijskog nogometa. Kako smo uspjeli? Odlučili smo ne skoncentrisati se na suparnike u kvalifikacijama, već svojim navijačima uoči svake utakmice postaviti izazove kako da nas bodre na unikatan način (probiti određenu granicu buke mjerenu u decibelima, "obojiti" cijeli stadion u crveno, obojiti domove u crveno...)."

"Rezultat? Ljudi su bojili svoje aute u crvenu boju, penzioneri u staračkim domovima su "ustali iz mrtvih", univerzitetske dvorane postale su nogometne tribine, brodovi su putem velikih zvučnika s mora bodrili reprezentaciju na gostovanju u Walesu".

To je dio objašnjenja na koji su način belgijski nogometaši vratili navijače na tribine, a rezultat u kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. godine je i više nego vidljiv. Belgija predvodi tabelu grupe A s 19 bodova. Do kraja kvalifikacija preostala su još tri kola, u kojima Belgiji za matematički plasman u Brazil, neovisno o ostalim rezultatima, treba još sedam bodova.