Nogomet
196

Kako se Lens pretvorio u Beč: Za Vatrene nema utjehe

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
Beč nije samo noćna mora, nego ponovljena prošlost. Prije osam godina "iz mrtvih" se protiv Hrvatske vratila Turska u 122. minuti i onda slavila nakon penala. Portugal je spasila stativa u 116. minuti, a onda je Ronaldo - istrčao...

Devet puta je Ronaldo uvršten u najbolji tim svijeta, prije meča sa Hrvatskom uputio je 30 udaraca prema golovima protivnika u tri meča grupne faze Eura, ali protiv Hrvatske je prvi udarac prema golu imao u 117. minuti, onda kada mu je Subašić odbranio. Ipak, na pravom mjestu u pravo vrijeme bio je rezervista Quaresma i pokupio "otpadak". Bilo je gotovo.

Suze, očaj, neutaživa tuga, slike iz Beča. Većina one Bilićeve generacije plakala je noćas, kao i u Beču. Portugal nije bio bolji, ali je prošao. Visoke su sfere u koje fudbal može lansirati pobjednika, ali i crne dubine u koje može gurnuti gubitnika. Ipak, sve je to život.

Foto: EPA
Foto: EPA

Vatreni su u grupnoj fazi pokazali možda najviše od svih predstavnika na Euru, ali nisu uspjeli ni stići ni nadmašiti svoj najveći uspjeh na evropskim prvenstvima što je plasman u četvrtfinale gdje su igrali 1996. i 2008. godine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Modrić, Vida, Srna, Perišić i ostali igrači Hrvatske bili su neutješni, ali zar postoji neko ko bi nakon ovakvog scenarija ostao jak?

Ronaldo, selektor Fernando Santos i ostatak Portugala idu dalje, čeka ih Poljska i otvaraju im se vrata da napadnu titulu.