Nogomet
541

Kako je Bešić zadivio nogometni svijet: Mume za državni dres igra do krajnjih granica

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
Iako smo poraženi od Argentine na debitantskoj utakmici Mundijala rezultatom 2:1, nismo razočarali. Ipak, bh. igrač koji oduševio sve bh. navijače i svijet je Muhamed Bešić. Dobro je čuvao planetarnu zvijezdu Lionela Messija.

Popularni Mume je velika radilica na terenu. Od svih Zmajeva najviše je pretrčao. Uostalom njemu na terenu nije ništa strano. Uklizava, asistira, trči, zatvara, šutira...

Za dres sa državnim grbom igra do krajnjih granica svojih mogućnosti. U posljednje tri utakmice za nacionalni tim, dvije prijateljske i jednu na Mundijalu, postao je ljubimac publike.

Kada se spomene njegovo ime bh. fanovi "dižu palac gore“ i često čujemo komentar – "Bešiću, kapa do poda, onako se igra za reprezentaciju“.

Ovaj ratoborni veznjak član je mađarskog Ferenvaroša gdje je proglašen najboljim igračem lige. Mediji u ovoj zemlji već poručuju kako je prerastao ovaj nivo i da sigurno odlazi u kvalitetniju ligu i klub nakon SP-a.

I mediji u svijetu puni su hvale za nastup ovog mladog bh. nogometaša. Iznenađeni su kako je odigrao protiv Argentine i kako je čuvao Messija. Podvlače da je bio sjajan u defanzivnim zadacima i da ga odlikuje brzina. Lako je prenosio loptu na protivničku polovinu i uvijek je imao dobra rješenja, navode.

Kada je selektor Safet Sušić objavio spisak putnika za Brazil jasno je rekao.

"Muhamed Bešić može čuvati Messija“. I bio je upravu.

Iako nije igrao kvalifikacije Pape je pratio njegove nastupe i pozvao ga u državni tim. Ovaj mu to vraća na najbolji mogu način.

Inače, Bešić ima nekoliko tetovaža na sebi. Jedna od njih je za državu BiH. U jednom od intervju za Klix. ba objasnio je o čemu se radi.

“Bosanac je bila moja prva tetovaža na desnoj ruci. Još kada sam bio u HSV-u dao sam svima do znanja da želim igrati samo za svoju državu. Dosta ih to nije shvatilo. Ja sam rođen u Berlinu. Moja vrata u internatu bila su puna naljepnica Bosne i Hercegovine, a u sobi sam imao bh. zastavu na zidu”, kazao je tada Mume.

Bez dvojbe, Muhamed je nadolazeća zvijezda i budućnost bh. tima. Od njega se i u ostalim utakmicama u dresu Zmajeva očekuje da nastavi u igrati na ovom nivou. Promjena kluba nakon Mundijala? To se nameće kao logičan slijed događaja.