Sead Hajrović, igrač Arsenala
0

"Kako ću igrati za BiH ako me niko nije pozvao?"

Razgovarao: Edin Isanović
Sead Hajrović
Sead Hajrović
"Nova nada 'topnika'“, "Prvi bh. igrač u Arsenalu", "Veliki talent stigao na Emirates"... samo su neki od naslova koji su propratili dolazak Seada Hajrovića u London. Rođen je 4. juna 1993. godine u Švicarskoj, a porijeklo njegovih roditelja je iz Sarajeva. Nogometnu karijeru počeo je graditi u zemlji satova i sira igrajući za Grasshopper. Mnoga relevantna nogometna lica reći će kako se radi o igraču sjajnih defanzivnih sklonosti. Odlično čita protivničke napade.

Član je U-17 selekcije Švicarske. Prošle godine je sa sunardonjakom Harisom Seferovićem i ostalim društovom dotako vrh na Svjetskom prvenstvu. U finalnom dvoboju pobijedili su vršnjake iz Nigerije.

Izuzetna nadarenost nije promakla skautima londonskog Arsenala, pa je u ljeto 2009. preselio u glavni grad Engleske. Velike zasluge za njegovo transferiranje ima Mostarac Boro Primorac. Kada smo mu poslali poruku sa zahtjevom za intervju, nismo dugo čekali - "Javite samo kada želite, nije nikakav problem“, raspoloženo je odgovorio Sead.

Za Sarajevo-x.com Hajrović govori o "topnicima“, odličnim odnosima švicarskog saveza prema njemu, mogućnostima da zaigra za BiH, životu u Londonu... Kakav je osjećaj biti prvi bh. igrač koji nastupa za Arsenal?

Odličan. Da budem iskren za taj podatak saznao sam nakon dolaska u Englesku. Pročitao sam u medijima. Ako ništa ući ću u historiju. Čovjek u životu treba znati cijeniti sreću. U Arsenalu provodim divne trenutke.

Vi ste član mladog tima, jeste li imali priliku trenirati sa Fabregasom i društvom?

Svakako. Upoznao sam sve igrače iz prvog tima. No, ne opterećujem se previše. Shvatio sam da je to sada stvarnost, tako se i ponašam.

Kada očekujete debi za seniorski sastav?

Pitanje nije ze mene, nego za trenera. Svaku trenerovu odluku poštujem. Treniram, radim sve što se zahtijeva od mene. Još uvijek sam mlad. Stalno ću težiti ka poboljšanju i vjerujem da ću jednog dana dobiti šansu. Motiva nikada ne fali, mada je mnogo teže nama u odbrani. Recimo, dovoljno je napraviti jednu grešku i nigdje te nema.

Koja je tajna uspjeha današnjeg Arsenala, viđena iz Vaše perspektive u proteklim mjesecima koliko ste na Emiratesu?

Stvaranje igrača iz vlastitog pogona. To svi naglašavaju. Uvjerio sam se da te priče nisu bile bez osnova. Ekipu krasi odlična atmosfera u svlačionici. Uživamo na svakom treningu, uživamo na utakmici. Na taj način lakše prebrodimo i neugodne dane.

Kakve su Vaše impresije utakmice Lige prvaka između Barcelone i Arsenala u kojem je Vaš klub eliminisan?

Ja od malih nogu navijam za Barcelonu. Mislim da su zasluženo prošli dalje. Arsenal je nažalost bio nemoćan. Katalonci nameću nove postulate modernog nogometa. Posjeduju kvalitet i moć. Predvodi ih nezaustavljivi Messi.

Mogu li izabranici Arsena Wengera do naslova prvaka Engleske?

Teško. Iako je razlika svega tri boda, mislim da je Chelsea najbliži naslovu. Igraju u najboljoj formi, a trijumf na Old Traffordu donio je dodatno samopouzdanje i sigurnost. Svakako da bih bio najsretniji kada bi Arsenal dotakao vrh. To bi me istinski veselilo.

Ima li nervoze u klubu zbog toga što nema trofeja?

Nisam to primijetio.

Sa U-17 reprezentacijom Švicarske uspjeli ste osvojiti prvo mjesto na planetarnom nogometnom izlogu prošle godine. U mnogim utakmicama ekipa je iskazala znanje i moć. Koliko Vam znači taj naslov?

Mnogo.To mi je najdraži trenutak karijere. Kada vratim film i sjetim se svih dvoboja mogu vam reći da smo igrali sjajno. Imali smo dobru organizaciju igre, kompaktnost, protok lopte, agresivnost... Sve je to na kraju nagrađeno.

Mnoge čitaoce zanimat će ovo pitanje. Da li u budućnosti planirate igrati za BiH ili ostajete u švicarskom dresu?

Trenutno razmišljam samo o Švicarskoj. Evo i zbog čega. Naime, ta reprezentacija mi je dala sve u životu. Iz saveza me i sada često zovu i pitaju kako sam i da li mi nešto treba. S druge strane, iz NSBiH me niko nije kontaktirao. Bilo je nekih obećanja, ali to nije konkretizovano. Iskreno, ne znam jesu li zainteresovani ili ne? Pa šta biste vi uradili? Vjerovatno identično kao i ja.

Da li bi razmotrili mogućnost da zaigrate za "zmajeve“ u slučaju da dobijete poziv?

Svakako. Ono što mogu reći jeste da sam otvoren za razgovore. Pratio sam nastupe bh. reprezentacije u proteklim kvalifikacijama. Mislim da imaju ogroman potencijal koji će vremenom izaći na površinu.

Za kraj je Hajrović dodao i ovo:

U Londonu stanujem kod jedne porodice. Ovdje su običaji takvi. Naime, kada napunim 18 godina i postanem punoljetan dobit ću stan. Premiership je naporno takmičenje. Morate biti maksimalni profesionalci, živjeti zdravo. Ne pijem gazirano piće, jer se to odmah vidi na travnjaku. Meni se čini da svi igrači Arsenala žive zdravo, sportski.