Lisabon
0

Kaka strijelac u humanitarnoj utakmici

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U Lisabonu je sinoć odigrana humanitarna nogometna utakmica pred više od 51.000 gledatelja u kojoj je sav prihod namijenjen žrtvama katastrofalnog potresa na Haitiju.

Akcija Nogometom protiv siromaštva, koju Francuz Zinedine Zidane i Brazilac Ronaldo, dvojica bivših suigrača u madridskom Realu, priređuju već po sedmi put, ovoga puta je u potpunosti bila posvećena haićanskim žrtvama. Utakmica je organizirana na inicijativu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj i Fondacije Benfice.

Sponzor sedmog izdanja ove humanitarne akcije je Svjetska nogometna federacija (FIFA), a od ove godine u pokroviteljstvo tradicionalne utakmice uključila se i Europska nogometna federacije (UEFA).

Zidane i Ronaldo ovoga puta su se udružili u istu momčad koju su i izabrali, a budući da Ronaldo nije mogao stići na humanitarnu priredbu zbog obveza u svom klubu Corinthiansu, ulogu domaćina preuzeo je njegov sunarodnjak Kaka, aktualna zvijezda madridskog Reala. Suprotstavio im se sastav Svih Benficinih zvijezda (Benfica All Stars).

Utakmica je završila rezultatom 3-3, a Kaka je bio strijelac jednog od pogodaka njegove momčadi. Uz njega, poentirali su Robert Pires i Bhaichung Bhutia, dok jeu za All-Stars Benficu Nuno Gomes postigao dva pogotka, a jedan je dodao Eder Luis.

Uz Zidanea i Kaku, a terenu su se našle mnoge istinske nogometne veličine kao što su Thierry Henry, Luis Figo, Pavel Nedved, Fernando Hierro, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Laudrup ili Gheorghe Hagi. Zaigrao je i Haićanin Jean Sony, član portugalskog Leixoesa.

Početni udarac izveo je velikan portugalskog i svjetskog nogometa Eusebio, i to baš na dan proslave svog 68. rođendana!

Zasad još nema informacija o prikupljenim sredstvima, ali nema dvojbe da je akcija ispunila svoju svrhu, budući da se na tribinama okupilo više od 51.000 gledatelja…