Nogomet
18

Kadeti se plasirali u elitni rang kvalifikacija za Euro

Klix.ba
Kadetska reprezentacija BiH (Foto: N/FSBiH)
Kadetska reprezentacija BiH (Foto: N/FSBiH)
Kadetska reprezentacija BiH i u drugom kolu grupe 13 kvalifikacija za EP je ostvarila pobjedu i tako obezbijedila plasman na jednu od prve dvije pozicije koje vode u Elitnu rundu. Naši "U-17" reprezentativci su ovaj put pobijedili domaćina kvalifikacionog turnira, selekciju Moldavije sa 5:0.

Tomas Dadić je u 18. minuti nakon dodavanja Edisa Smajića donio prednost našem timu. Asistent kod prvog pogotka je mogao u 21. minuti i sam da se upiše u listu strijelaca, ali je njegov šut sa ivice šesnaesterca otišao pored gola.

Drugi gol izabranici Sakiba Malkočevića postigli su u 25. minuti. Dmitri Saveliev je u svom kaznenom prostoru nepropisno zaustavio Jasmina Čelikovića, a siguran izvođač jedanaesterca bio je Saša Perić.

Dobru priliku naš tim je imao u 37. minuti kada je slobodan udarac izveo Amar Beširević, ali Cristian Apostolachi je uspio da odbrani njegov šut.

I drugo poluvrijeme je počelo napadima bh kadeta, te je već u 46. minuti naša reprezentacija vodila sa 3:0. Nakon kornera Stefana Kovača najbolje se u kaznenom prostoru Moldavije snašao Demirel Veladžić, a golman Apostolachi nije imao šansi nakon njegovog udarca.

Nakon centaršuta Saše Perića u 65. minuti Edis Smajić je stigao do lopte prije golmana Moldavije i glavom postigao pogodak za 4:0.

Peti gol bh reprezentativci su postigli u 74. minuzi. Kovač je uzeo loptu na sredini igrališta, proslijedio je do Veladžića koji po drugi put pogađa mrežu Moldavije.

U posljednjoj minuti utakmice naš tim je imao još jednu izglednu šansu kada je Čeliković šutirao iskosa sa lijeve strane kaznenog prostora domćeg tima, ali lopta je otišla pored gola.

Ukrajina je u drugom susretu grupe sa 2:0 pobijedila Estoniju.

Nakon dva kola BiH je prva na tabeli sa 6 bodova ispred Ukrajine (4 boda), Moldavije (1) i Estonije (0).

U posljednjem kolu 31. oktobra u 14 sati sastaće se BiH-Ukrajina i Moldavija-Estonija, stoji na zvaničnoj stranici Nogometnog/fudbalskog saveza BiH.