Zanimljivi podaci
0

Kada Vatikan bira novog papu Barcelona uvijek pobjeđuje 4:0

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
U utorak je u Vatikanu započelo biranje novog pape, poglavara Rimokatoličke crkve, a španski mediji su "iskopali" zanimljive podatke kako je time, zapravo, najsretniji bio nogometni klub Barcelona.

Očigledno postoji određena tajna veza između Barcelone i dana kada se bira novi papa. Naime, kada god se u Vatikanu birao novi papa katalonska ekipa nije izgubila. Čak štaviše, ostvarivala je itekako uvjerljive i važne pobjede, te u natjecateljskim utakmicama uvijek s 4:0.

Cijela priča je počela 26. oktobra 1958. godine kada je za papu izabran Ivan XXIII., a tog je dana Barcelona s 4:0 pobijedila Real Madrid. Nevjerovatno, ali s 4:0 je Barcelona pobijedila i Las Palmas 14. oktobar 1978. godine kada je za papu izabran Ivan Pavao II. Da bi sve bilo prilično čudno, ove je sedmice, u vrijeme dok kardinali vjećaju o novom papi, Barcelona s 4:0 svladala Milan u uzvratnom susretu osmine finala Lige prvaka.

Spomenimo i da je Barcelona, u vrijeme kada se birao papa, odigrala i tri prijateljske utakmice, a dvije je dobila rezultatima od 6:0 i 6:1.