Novac pokreće svijet, ali i nogomet
0

Kada će šeici investirati u neki bh. klub?

Piše: Edin Isanović
Šeik Mansour, vlasnik Manchester Cityja
Šeik Mansour, vlasnik Manchester Cityja
Izvršni dopredsjednik NK Dinamo Zdravko Mamić nedavno je boravio u Dubaiju. Nakon povratka naglasio je kako je pronašao investitore koji žele uložiti novac u tim sa Maksimira. Ako ova priča bude realizirana u bliskoj budućnosti to bi značilo da starni investitori stižu u okruženje.

Dakako, to bi bila reakcija na dnevne podražaje s nogometnog tržišta na kojem se stvari mijenjaju jednakom brzinom kao na bilo kojoj drugoj berzi. Kada vidimo kako žive bh. prvoligaši, koji su njihovi najveći problemi, kakva im je sadašnjost, a kakva budućnost na nogometnoj sceni logično se nameće pitanje: Kada će šeici sa beskonačno dubokim džepovima investirati u neki bh. nogometni klub?

Finansije neophodne

U aktuelnim okolnostima i "na prvu" to zvuči gotovo nemoguće. Bogati šeici ne žele uložiti finansije u ligu koja je u žestokoj "banani", koja je prije izvjesnog vremena bila i pod suspenzijom. Gdje je prosjek tri ili četri hiljade gledalaca, gdje je previše primitivizma na tribinama. Ako tome dodamo da u evropskim okvirima naši klubovi ne kotiraju visoko, onda možemo zaključiti da bi i svaka pomisao na ogromna ulaganja bila ništa drugo nego - utopija.

Međutim, uvijek postoji mogućnost da se privuče potencijalni interesant, odnosno da uloži manju sumu novca u poređenju na ostale evropske lige. Svakako, poslodavac bi morao imati svoj interes. Treba naglasiti da je većina bh. timova u dugovima (osim Širokog Brijega). Ipak, naši klubovi, koji imaju armiju navijača, kvalitetnim programima i sistemskim radom u narednom periodu mogu privući sponzora na čijim bi se temeljima klub izdigao iznad bh. prosjeka i pokrenuo pozitivnije i ugodnije poglavlje.

Kako potpisati ugovor uljepšan sa mnogo nula?

Ostaje da vidimo ko će i kada probiti led. Ko će sklopiti ugovor sa bogatim investitorom uljepšan sa mnogo nula. Ugovor koji će ponuditi veliku perspektivu i možda jednoga dana omogućiti nastupe u elitnom evropskom takmičenju. Navijači Sarajeva i Želje sigurno ne bi imali ništa protiv da uspješni biznismen Al Shiddi (navodimo ga kao pozitivan primjer), koji trenutno gradi veliku zgradu u centru Sarajeva i koji je obnovio hotel Bristol, uloži finansije u njihov voljeni tim.

Dakako, to bi klub instaliralo na stabilne temelje, donijelo snagu na svim poljima, ponajprije finansijskim. Svježi novac u aktuelnoj besparici, sa jakom upravom i stručnim ljudima vjerovatno bi omogućilo iskorak u okvirima BiH, a danas–sutra i u Evropi. Za kraj, recimo da će se Skupština FK Sarajevo održat u petak, 17. juna. Jedna od najinteresantnijih tačaka dnevnog reda bit će izmjena Statuta. Ako dođe do promjene, investitori će u budućnosti moći ulagati novac u tim sa Koševa. To bi značilo da licitacija počinje.