Pobjedom nad Venezuelom
0

Južnoameričke kvalifikacije za SP: Čileanci preuzeli vrh tabele

Totalsport
Pobjedom u Puerto La Cruzu kod Venezuele 2-0, reprezentacija Čilea preskočila je Argentinu i preuzela vodstvo na vrhu tabele južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Bila je to treća uzastopna pobjeda Čileanaca, te druga zaredom u gostima. Strpljivo su gosti čekali svoju šansu i dočekali je u završnici utakmice, u kojoj su osigurali pobjedu golovima Fernandeza u 85. minuti i Aranguiza u prvoj minuti sudačke nadoknade.

Čileanci su vodeći na tabeli s 12 bodova iz šest utakmica. Argentina ima dva boda i utakmicu manje, treći je Urugvaj s 8 bodova iz četiri utakmice, dok je Venezuela na četvrtom mjestu s također 8 bodova, ali iz šest nastupa.

Selektor Čilea, Argentinac Claudio Borghi, bio je ljut na medije koji su veću pažnju poklonili incidentu koji je prethodio utakmici, u kojem su dvojica reprezentativaca na slobodni dan ostali u večernjem izlasku dulje od dopuštenog vremena, nego samim recentnim uspjesima reprezentacije na terenu.

"Događaju se takve stvari kod nas, ali sam siguran da se događaju i u drugim reprezentacijama, ali se o tome ne govori. U Čileu novinari uvijek traže samo probleme. Ponekad ih ima, ali nam apostrofiranje istih samo stvara nevolje", komentirao je Borghi koji je, dakako, igrom svoje reprezentacije bio zadovoljan.

"Tražio sam od igrača da uživaju u igri, da rade ono što najbolje znaju, igraju dobar nogomet. To su i učinili", rekao je Borghi.

U drugoj subotnjoj utakmici, Bolivija je u La Pazu pobijedila Paragvaj s 3-1. Strijelci za domaćine bili su Pena u 10. minuti, odnosno Escobar i 70. i 80., dok je za goste poentirao Riveros u 83. minuti.

Obje selekcije su debelo ispod crte, sa po četiri osvojena boda, s time da je sedmoplasiranoj Boliviji ovo bila šesta, a Paragvaju, koji je osmi na tabeli, peta utakmica. Na Mundijal će izravno prve četiri reprezentacije, a peta će u dodatne kvalifikacije.

Od Paragvaja se, dakako, daleko više očekivalo, pa se selektor Francisco Arce našao na udaru.

"Ostavka? Nisam takva kukavica. Najviše me brine što naš dobar rad s treninga ne možemo demonstrirati adekvatno na utakmicama", rekao je Arce.

 Južnoameričke kvalifikacije za SP:

Venezuela – Čile 0-2 (Fernandez 85, Aranguiz 90+1) Bolivija – Paragvaj 3-1 (Pena 10, Escobar 70, 80 / Riveros 83)

Tabela:

  1. Čile 12 (6), 2. Argentina 10 (5), 3. Urugvaj 8 (4),4. Venezuela 8 (6),5. Kolumbija 7 (4), 86. Ekvador 6 (4), 7. Bolivija 4 (6), 8. Paragvaj 4 (5), 9. Peru 3 (4)