Nogomet
22

Juventus vraća šampionsku formu, savladan i Lazio

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Uvodni meč 15. kola italijanske Serije A bio je ujedno i derbi ovog kola. Juventus je pokazao da se vratio u formu i rezultatom 2:0 srušio Lazio u Rimu.

Stara dama je nanizala pet vezanih pobjeda u Seriji A, a doda li se tome i učinak u Ligi prvaka, aktuelni šampion Italije već sedam utakmica u svim takmičenjima ne zna za poraz.

U tih sedam utakmica slavili su derbije protiv Torina, Milana i Lazija, a srušili su i Manchester City. Massimilliano Allegri je vratio poljuljani tim.

Juventus je sjajno otvorio meč. U sedmoj minuti autogolom Gentilettija došli su do ranog vodstva. Gosti su mogli i do novog pogotka u 20. minuti kada je udarac Kwadwa Asamoaha izblokiran.

Potom je na scenu stupio novi miljenik navijača Juventusa Paulo Dybala koji je svojom ubitačnom ljevicom matirao Marchettija sa skoro 25 metara udaljenosti.

Do kraja prvog dijela nije bilo upečatljivih prilika i rezultat se nije mijenjao.

Prvu priliku u drugom poluvremenu imao je Lazio preko Sergej Milinković-Savića koji se izborio za udarac, ali je loše šutirao iz šesnaesterca gostiju.

Odličan udarac sa distance uputio je Keita Balde u 73. minuti, ali nije to bilo dovoljno dobro da bi se savladao Buffon. Još jednu priliku imao je Lazio preko Klosea u 87. minuti, ali je u presudnom momentu odbrana Juventusa izblokirala udarac.

Do kraja utakmice Juventus je uspio sačuvati prednost. Prepustio je posjed lopte domaćima, ali i zatvorio prilaze golu i upisao petu uzastopnu pobjedu koja ih vraća u utrku za titulu.

Tabela: