Ugostili stare prijatelje
0

FOTO+VIDEO / Juventus svečano otvorio svoj novi stadion

Totalsport
(Foto: AP)
Torinski nogometni gigant Juventus u četvrtak navečer je imao ceremoniju službenog predstavljanja svog novog stadiona u prijateljskom meču protiv engleskog trećeligaša Notts Countyja.

U pitanju je najstariji profesionalni nogometni klub na svijetu, osnovan 1862. godine, koji je prije više od 100 godina, 1903. godine, pomogao Juventusu u odabiru ''crno-bijelih'' dresova, koje engleski klub i danas koristi kao osnovnu garnituru. Tačnije, učinio je to navijač Notts Countyja iz Nottinghama, koji je učinio uslugu Englezu Johnu Savageu, tada igraču ''stare dame''. Juventus je, pak, do 1903. godine igrao u ružičastim dresovima..

Utakmica je završila rezultatom 1-1. Juventus je bio daleko bolja ekipa na terenu, imao je puno više prilika. Do vodstva je stigao u 53. minuti. Tada je golman engleske ekipe odbranio penal koji je izveo Fabio Quagliarella, ali je na odbijenu loptu pritrčao Luca Toni i lakoćom je iz blizine poslao u mrežu. Tako je Luca Toni postao autor prvog pogotka na novom stadionu, koji još nema službeno ime.

Gosti su izjednačili tri minute prije kraja, kada je 35-godišnji Lee Hughes u jednoj gužvi u kaznenom prostoru domaćina iz blizine poentirao za konačnih 1-1.

Prekrasan novi, moderni stadion kapaciteta 41.000 sjedećih mjesta, koji sadrži 84 luksuzne lože, izgređen je na mjestu srušenog Delle Alpija.

U vlastiti stadion zasad nepoznatog imena (traži se nositelj prava na ime, automatski i najizdašniji sponzor kluba) Juventus je uložio 122 miliona eura, čime je postao prvi vlasnik privatnog stadiona u Italiji.

Atletska staza po kojoj je Delle Alpi bio poznat je uklonjena i prvi redovi tribina od rubova igrališta su udaljeni samo sedam metara. Oni najdalji su 49 metara od igrališta.

Novi bi stadion trebao klubu donositi goleme prihode. U klubu su procijenili da će već u ovoj godini zaraditi 32 miliona eura, dakle više od četvrtine cijene same investicije.

Samo 6,5 miliona eura godišnje će se u klupsku blagajnu slijevati od sponzora stadiona. Pravo na ime Juventus i dalje nudi zainteresiranim kupcima na 12-godišnje razdoblje.

Konstrukciju osnovno drži 86 metara visoki potporanj u talijanskim nacionalnom bojama. U krugu objekta ukupno je zakupljen 21 lokal u kojem će biti restorani i kafići, a s vanjske strane stadiona direktno će se ulaziti u supermarket.

Pred stadionom ima 4.000 prakirnih mjesta, a sa središtem grada novi Juventusov dom povezuju poboljšane linije javnog prijevoza.

Prvu takmičarsku utakmicu Torinezi će na svojoj novoj areni odigrati već u nedjelju, kada u dvoboju drugog (prvo je odgođeno) kola Serije A dočekuju Parmu.