Nogomet
41

Juventus se vratio iz ponora i izvukao teških 2:2 protiv Bayerna

Piše: O. T.
Foto: EPA
(Foto: EPA)
U Torinu je sve ličilo na katastrofu Juventusa koji je u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka gubio od Bayern Minhena rezultatom 2:0, ali se uspio vratiti i meč okončati rezultatom 2:2. Rezultat je to koji mnogo više odgovara Bavarcima.

Juventus je u ovaj meč ušao sa samo jednim primljenim golom u posljednjih 11 mečeva u svim takmičenjima, dok je Bayern u Torino stigao sa statistikom koja kaže da Bavarci ne znaju za pobjedu u posljednjih pet gostovanja u nokaut fazi Lige prvaka.

Juventus se defanzivno postavio u ovom meču i došla je do izražaja izjava Massimiliana Allegrija da je 0:0 odličan rezultat. Stara dama je skoro sve snage usmjerila na čuvanje svog gola. Ipak, to nije spriječilo Bayern da pravi pometnju u šesnaestercu domaćeg tima. Vidal je već u četvrtoj minuti sa nekih 20 metara zaprijetio, a Buffon odbranio.

Naredna šansa pripala je domaćem timu kada je Dybala centrirao u 12. minuti, a Mandžukić je na nekih 11 metara jedva stigao loptu i poslao je preko gola. Potom je uslijedio novi val Bayernovih napada. Samo minutu kasnije kolosalnu priliku imao je Muller koji je sa Lewandowskim izašao sam pred Buffona, ali se sapleo nakon povratne lopte Poljaka.

Bayern je nastavio totalnu dominaciju, ali šutevi Robbena, Bernata i Lewandowskog bili su nedovoljno precizni da se savlada Buffon. I upravo u momentu kada se činilo da će poluvrijeme biti bez golova, Muller se iskupio za veliki promašaj i u 42. minuti matirao Buffona za 1:0.

Ni drugo poluvrijeme nije donijelo mnogo veće promjene u odnosu na terenu. A rezultat toga bio je gol Robbena za 2:0 u 55. minuti nakon što je Bayern iskoristio grešku Bonuccija na sredini terena.

Juventus se tek tada probudio i napao Bayern. Samo osam minuta je trebalo da postignu gol kada je Dybala savladao Neuera za 2:1.

Domaći tim je nakon toga bio u naletu i već u 68. minuti sjajnu priliku za Cuadrada servira Mandžukić, ali Neuer nije dozvolio izjednačenje. Nakon kornera za Juve, Pogba je stigao do lopte i sa nekih 20 metara šutirao preko gola.

Izmjene koje je izvršio Allegri, a to su ulasci Hernanesa, Sturara i Morate umjesto Marchisija, Khedire i Dybale unijeli su svježinu u igru domaćeg tima i upravo je rezervista Sturaro pogodio za izjednačenje u 76. minuti što je izazvalo delirij na tribinama stadiona u Torinu.

Do kraja meča vidjelo se da oba tima žele postići pogodak i sigrunije ući u revanš, ali ostalo je 2:2.

Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra, Cuadrado, Khedira (od 69. minute Sturaro), Marchisio (od 46. minute Hernanes), Pogba, Mandžukić, Dybala (od 75. minute Morata).

Bayern: Neuer; Lahm, Kimmich, Alaba, Bernat (od 74. minute Benatia); Thiago, Robben, Vidal, Müller, Costa (od 84. minute Ribery), Lewandowski.