Liga prvaka, 5. kolo
0

VIDEO / Juventus preskočio Chelsea, Galatasaray bolji od Uniteda

Piše: N. Jamaković
Arturo Vidal je postigao drugi gol za Juventus (Foto: AFP)
Arturo Vidal je postigao drugi gol za Juventus (Foto: AFP)
Odigrano je svih osam utakmica 5. kola nogometne Lige prvaka u grupama E, F, G i H.

U ranijem terminu od 18 sati gostujuće pobjede ostvarili su Barcelona i Lille.

Grupa E

Veliku pobjedu u borbi za prolaz dalje protiv direktnog konkurenta Chelseaja ostvario je na svome terenu torinski Juventus. Talijani su poveli golom Quagliarelle u 38. minuti, a prednost je udvostručio Arturo Vidal u 61. minuti. Za konačnih 3:0 pogodio je Giovinco u 90. minuti.

Lider grupe Shakhtar slavio je uz kišu golova kao gost protiv Nordsjaelanda 5:2. Za danski tim su pogodili Nordstrand i Lorentzen, dok su se u ukrajinskom timu u strijelce upisali tri puta Adriano i dva puta Willian.

Tabela: Shakhtar 10, Juventus 9, Chelsea 7, Nordsjaeland 1.

Posljednje kolo, 5. decembra: Shakhtar - Juventus, Chelsea - Nordsjaeland.

Grupa F

Valencia i Bayern su na Mestalli odigrali 1:1 i podijelili bodove, a Valencia je od 34. minute igrala bez Barragana koji je zaradio crveni karton. Gol za Valenciju postigao je Feghouli u 77. minuti, a za Bavarce Muller u 82.

Bate Borisov je poražen na svom terenu od Lillea 2:0, čime su propustili veliku šansu da se aktivno uključe u borbu za prolaz dalje. Strijelci za Lille bili su Sidibe i Bruno.

Tabela: Bayern 10, Valencia 10, Bate 6, Lille 3.

Posljednje kolo, 5. decembra: Lille - Valencia, Bayern - Bate.

Grupa G

Barcelona je u gostima kod moskovskog Spartaka bez problema došla do pobjede 3:0, čime su osigurali prolaz dalje kolo prije kraja takmičenja po grupama. Strijelci u Moskvi su bili Alves i dva puta Messi.

Benfica je na svom terenu pobijedila Celtic 2:1. Portugalci su poveli preko Johna u 7. minuti, a škotski tim je poravnao u 32. preko Samarasa. Pobjedu Portugalcima donio je Garay pogotkom u 71. minuti.

Tabela: Barcelona 12, Celtic 7, Benfica 7, Spartak 3.

Posljednje kolo, 5. decembra: Barcelona - Benfica, Celtic - Spartak.

Grupa H

Rumunski Cluj napravio je veliki posao pobijedivši Bragu na svom terenu 3:1. Hat-trick za rumunski sastav postigao je Rui Pedro, dok je kod gostiju strijelac bio Alan. Braga je od 45. minute igrala sa igračem manje, jer je isključen Douglao.

U paklenoj atmosferi Galatasaray je uspio savladati Manchester United koji je već ranije osigurao plasman dalje. Yilmaz je u 53. minuti pogodio za veliku radost navijača turskog tima, čiji je klub na ovaj način zadržao šanse za prolaz dalje.

Tabela: Manchester United 12, Galatasaray 7, Cluj 7, Braga 3.

Posljednje kolo, 5. decembra: Manchester United - Cluj, Braga - Galatasaray.