Nogomet
21

Liga prvaka / Juventus pobijedio Sevillu za osminu finala, Lyon savladao Dinamo i sačuvao šanse

Piše: D. B.
Sevilla - Juventus (Foto: EPA)
U 5. kolu Lige prvaka u grupi H su se sastali Sevilla i Juventus te Dinamo Zagreb i Lyon. Juventus je pobijedio Sevillu 3:1, dok je Lyon savladao Dinamo u Zagrebu 1:0. Stara dama je osigurala plasman u osminu finala.

Sevilla - Juventus 1:3

Prije ove utakmice je Sevilli za odlazak u nokaut fazu Lige prvaka bio potreban bod, a pobjeda je garantovala plasman s prve pozicije u grupi. S druge strane, Juventus je za plasman dalje bio potreban trijumf ili kiks Lyona protiv zagrebačkog Dinama. U prvom međusobnom susretu u ovoj grupi Juventus i Sevilla su u Torinu odigrali bez golova.

Ekipa Seville je odlično otvorila utakmicu i povela u 9. minuti golom Pareje. Nova prilika za domaće ukazala se u 17. minuti kada je udarcem izvan šesnaesterca Escudero pokušao savladati Buffona, ali nije bio precizan. Potom je Vietto bio u prilici da ugrozi Buffona, ali je odbrana Stare dame izblokirala njegov pokušaj.

Nakon gola i dvije šanse za Sevillu, probudio se i Juventus. U 27. minuti se u izglednoj prilici našao Mandžukić, koji je ipak šutirao pored gola. Potom je u 35. minuti Cuadrado uposlio Khediru, čiji udarac ipak odlazi pored gola Seville.

Probleme za domaće uzrokovao je neoprezni Vasquez, koji je u 36. minuti dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.

U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena dosuđen je penal za Juventus, koji je u izjednačujući gol pretvorio Marchisio. Rezultatom 1:1 završeno je prvo poluvrijeme. Bh. reprezentativac Miralem Pjanić igrao je za Juventus od prve minute utakmice.

Na otvaranju drugog poluvremena je crveni karton zbog prigovora dobio trener Seville Jorge Sampaoli.

Igrala se 61. minuta kada je svoj udarac s distance isprobao Pjanić, a dobrom intervencijom se istakao golman domaćih Rico.

Juventus je do vodećeg gola stigao u 84. minuti, a za 2:1 je preciznim udarcem pogodio Bonucci. Konačnih 3:1 je postavio Mandžukić u 94. minuti utakmice.

Pjanić je igrao do 84. minute, kada ga je zamijenio Kean.

Juve je sada prvi u grupi te se plasirao u nokaut fazu, dok je Sevilla druga na tabeli i plasman u osminu finala će tražiti u posljednjem kolu u direktnom okršaju s Lyonom u Francuskoj.

Dinamo Zagreb - Lyon 0:1

Uoči večerašnjeg susreta na Maksimiru Dinamo nije imao niti jedan bod te je pobjeda bila imperativ za očuvanje nade u evropsko proljeće. Lyonu je bio potreban barem bod za ovjeru trećeg mjesta, koje na proljeće vodi u Evropsku ligu. Francuski tim je kao domaćin savladao Dinamo 3:0 u njihovom prvom međusobnom susretu u grupi ove sezone.

Lyon je i u ovoj utakmici bio favorit, a ozbiljno je zaprijetio u 12. minuti kada je nakon centaršuta glavom pokušao Lacazette, no, lopta je završila pored gola Dinama.

Zagrepčani su odgovorili četiri minute kasnije, u solo prodoru je bio Šitum, šutirao je, a Lyonov golman Lopes upisao odbranu.

Igrala se 29. minuta kada se zatresla prečka Dinamovog gola nakon snažnog udarca koji je uputio Ferri. Posljednju priliku u prvom poluvremenu su imali gosti, Valbuena je snažno šutirao, a Dinamov golman Livaković dobro odbranio. Na odmor su ekipe otišle pri rezultatu 0:0. Mladi bh. reprezentativac Amer Gojak je za Modre igrao od prve minute, a u 37. je dobio žuti karton.

U nastavku utakmice je prvo uzbuđenje zabilježeno u 50. minuti kada je dobar udarac Ferrija odbranio Livaković. Mreže su mirovale sve do 73. minute kada je otpor Dinama slomio Lacazette za vodstvo Lyona. Uposlio ga je Rafael.

Rezultat se do kraja utakmice nije mijenjao, pa je Lyon ovom pobjedom ostao u borbi za nokaut fazu Lige prvaka, a borit će se u direktnom okršaju sa Sevillom na domaćem terenu. U najgorem slučaju će Lyon zadržati treću poziciju, koja na proljeće vodi u Evropsku ligu. Dinamova ovosezonska evropska avantura je završena.

Naš Amer Gojak je odigrao cijelu utakmicu za Modre, dok Armin Hodžić nije dobio priliku za igru.

Tabela:

  1. Juventus 11
  2. Sevilla 10
  3. Lyon 7
  4. Dinamo Zagreb 0