Nogomet
25

Juventus osvojio Kup Italije: Alvaro Morata pogodio u 110. minuti za duplu krunu Stare dame

Piše: Edin Isanović
(Foto: EPA)
Osvajač Kupa Italije je Juventus. U finalnom dvoboju odigranom u Rimu pobijedili su Milan tek nakon produžetaka. Jedini pogodak postigao je Alvaro Morata u 110. minuti meča. Nakon 90 minuta igre, golova nije bilo.

Nakon početne inicijative Juventusa, Milan je prvi put ozbiljnije zaprijetio u 13. minuti. No, Bonaventura iz dobre prilike nije bio precizan.

Crno- crveni su bili mnogo opasniji polovinom prvog poluvremena. Stvarali su šanse ispred gola Juventusa. Igrao se 39. minut kada je Honda proigrao Polija koja sa ruba šesnaesterca šutira preko gola. Bila je to dobra prilika za sedmerostrukog prvaka Evrope.

Prvih 45 minuta završeno je bez golova. Juventus je pružio blijedu partiju. Stara dama ofanzivnije otvara drugi dio. Imali su obećavajući napad u 49. minuti. Ipak, odbrana Milana otklanja opasnost. U 66. minuti Pogba dobro centrira, ali je Donnarumma oprezan.

Tri minuta poslije Pogba šutira, ali golman Milana sjajno brani. Bonaventura u 73. minuti šutira sa vrha šesnaesterca. Ipak, Neto koji je stajao na golu Juventusa sa lakoćom hvata loptu. U tim trenucima igralo se oprezno. Niti jedan tim nije želio da previše rizikuje. Sve je mirisalo na produžetke. To se na kraju i desilo jer je rezultat ostao nepromijenjen.

I u prvom produžetku nije bilo golova. No, jeste u petoj minuti drugog kada je Morata pogodio i donio veliko slavlje za Staru damu. Juve je posljednjih deset minuta sačuvao prednost i osvojio 11. trofej nacionalnog kupa. Također, kao i prošle godine osvojili su duplu krunu u Italiji.