Europa liga
0

Juventus bez evropskog proljeća

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nogometaši Juventusa odigrali su i peti remi u petom kolu grupe A Europa lige, na gostovanju kod Lecha u Poznanu, 1-1. Samim su odnosom golova s poljskom ekipom ispali iz takmičenja.

Artjoms Rudnevs, latvijski 22-godišnji napadač poljske ekipe, kao da se pokušava nametnuti Juventusovom stručnom stožeru za januarski prijelazni rok, pa je tako postigao Torinezima i četvrti gol u dvjema utakmicama dovevši domaće u vodstvo u 12. minuti. Hat-trick je upisao u prvom dvoboju (3-3), zbog kojeg su Poljaci osigurali drugo mjesto na tabeli u odnosu na Juventus uoči zadnjeg kola. Lech ima osam, a Juventus pet osvojenih bodova.

Na 1-1 je na snijegom pokrivenom travnjaku stadiona Miejski izjednačio Vincenzo Iaquinta u 84. minuti. Sastavu Luigija Delnerija nije bilo dovoljno.

U drugom dvoboju grupe Manchester City je potvrdio plasman u 1/16 finala uvjerljivom domaćom pobjedom (3-0) nad Red Bullom iz Salzburga. Dva je gola za domaće postigao Mario Balotelli, a jedan, najljepši na utakmici, Adam Johnson, nakon što je iz igre prodorom izbacio trojicu suparničkih igrača i desnom, slabijom nogom, pogodio daljnji ugao sa 16 metara udaljenosti.

Nadomak ispadanja doveo se i branitelj naslova, madridski Atletico, domaćim 3-2 porazom od solunskog Arisa. Iako su Forlan i Agüero golovima u 11. i 16.minuti preokrenuli vodstvo gostiju od 1-0, u drugom su dijelu gosti preko Kokea i Lazaridisa došli do pobjede.

Pobijedi li u posljednjem kolu Aris u Solunu Rosenborg, koji se više nema za što boriti, Norvežani će, zbog dviju izravnih pobjeda u sudaru s Madriđanima, nastaviti takmičenje u nokaut-fazi.

Danijel Cesarec igrao je za grčku momčad do 83. minute, kada je zamijenjen.

Bayer Leverkusen, koji za dvije sedmice dočekuje Atletico, osigurao je 1/16 finala pobjedom kod Rosenborga minimalnim rezultatom 1-0..

Sporting je u Lisabonu potvrdio plasman u nokaut-fazu pobjedom (1-0) nad Lilleom: Francuzi u posljednjem kolu moraju na svom travnjaku pobijediti Gent da bi prošli dalje.

  Europa liga, 5. kolo:

Grupa A:

Lech – Juventus 1-1 (Rudnevs 12 / Iaquinta 84)

Manchester City – Red Bull Salzburg 3-0 (Balotelli 18, 65, Johnson 78)

Redoslijed: 1. Manchester City 10, 2. Lech 8, 3. Juventus 5, 4. Red Bull Salzburg 2

Grupa B

Atletico Madrid – Aris 2-3 (Forlan 11, Agüero 16 / Koke 2, 51-11m, Lazaridis 81)

Rosenborg – Bayer 0-1 (Sam 35)

Redoslijed: 1. Bayer 11, 2. Aris 7, 3. Atletico Madrid 7, 4. Rosenborg 3

Grupa C

Gent – Levski Sofija 1-0 (Wallace 77)

Sporting – Lille 1-0 (Polga 28)

Redoslijed: 1. Sporting 12, 2. Gent 7, 3. Lille 5, 4. Levski 4