Nogomet
1.3k

Jusuf Jusić (80) je vjerni navijač Sarajeva: Neka pobijedi bolji, ali da bude prošlogodišnja repriza

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Jusuf Jusić ima 80 godina i najvjerniji je navijač Fudbalskog kluba Sarajevo. Za Bordo tim navija od 1953. godine, kada je stigao u glavni grad BiH, i svi navijači ga znaju. S obzirom na to da živi "u srcu" Plavih, u blizini stadiona Grbavica, druži se s navijačima Željezničara i s njima dijeli uspjehe i poraze.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Kolika je ljubav prema ovom timu svjedoči i njegov stil oblačenja, ali i kuća koja je ofarbana u bordo boju.

Meza i rakija

"Uvijek sam išao na sve utakmice, ali već pet derbija sam propustio jer nije kao što je nekada bilo. Prije sam išao s kolegama i jaranima, pa ponesemo malo meze i rakije na stadion, a prije bi sjeli na kafu ili pivo i družili se. Sada se više ide na to da se prave neredi, a to košta klub. Jedinka to napravi, a klub mora plaćati za bakljade i topovske udare. To nije za pravog navijača", rekao je Jusuf.

Poslije derbija na Koševu, navijači Sarajeva i Želje zajedno su išli u restoran gdje su jeli glavušu. Bilo je bitno družiti se.

"Neka pobijedi ko je bolji, samo nek' su korektni i navijači i igrači, a pogotovo sudije. Prije, ali i sada, pravi navijači uvijek sjede zajedno. Sa svim Željinim navijačima sam u dobrim odnosima i to tako treba biti", kazao je.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Prva titula

Od svih utakmica odigranih tokom posljednjih šest decenija, najviše pamti onu iz 1967. godine kada je Sarajevo osvojilo titulu protiv Čelika.

"Gubili smo 2:0, a pobijedili 5:2. Bila je to prva šampionska titula. Bilo je mnogo dobrih igrača i između njih nije bilo konflikta. Hase je bio najbolji igrač kojeg je iznjedrila BiH, a imala cijela bivša Jugoslavija. Nikada neću zaboraviti kada je igrao u derbiju protiv Želje na stadionu Grbavica. Zahvatio je volejom loptu u kaznenom prostoru i prebio Željinu stativu. Pukla je. Navijači su se uhvatili za glavu jer je bila nedjelja i nije ništa radilo. Otišli su u Petroviće da odsjeku stativu i donesu je kako bi se utakmica mogla nastaviti. Kada se vratio šofer trebalo je platiti 150 dinara, a oni tada nisu imali novac uz sebe. Navijači su sakupili novac, a i ja sam dao 20 dinara kako bi se utakmica nastavila. To mi je bilo najdraže, to zajedništvo", rekao je Jusić.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Zajedničko navijanje

Kada ne ide na utakmice, prijatelji mu dođu i roštiljaju, te gledaju utakmicu na televiziji.

"Tada okačimo zastave i Želje i Sarajeva, puštamo navijačke pjesme oba kluba i navijamo. Tako bi druženje trebalo biti. Poručujem svim navijačima i Želje i Sarajeva da se druže i odbace sve negativne stvari te krenu u nešto novo i bolje", rekao je.

Supruga mu navija za Želju, ali nikada nisu imali problema u vezi s tim. Prije 40 godina isplela mu je i džemper sa grbom FK Sarajevo, a dok smo razgovarali nosio je drugi džemper s istim motivom koji mu je isplela prija iz Tuzle.

Iako je kuća na četiri sprata obojena u bordo boju, svi njeni stanari ne navijaju za Sarajevo.

"Unuk mi je bio golman u Želji i kada su Plavi igrali u Evropi sve vrijeme nam je bila okačena zastava Želje. Pola kuće navija za Želju, pola za Sarajevo. Ali zastava Sarajeva je okačena stalno", rekao je.

Ima sina i kćerku, te troje unučadi, a uskoro će postati i pradjed. Većinu navijačkih rekvizita podijelio je s njima i s mladima koji idu na utakmice. Ističe da nikada nije zapalio baklju iz poštovanja prema klubu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nada se reprizi

Nije siguran da li će derbi gledati kući ili na stadionu, ali je dao svoju prognozu.

"Što se tiče nedjelje i derbija, nadam se da će biti prošlogodišnja repriza kada je Sarajevo pobijedilo", rekao je s osmijehom.