Nogomet
75

Juniorska reprezentacija BiH kvalifikacije za EP počela pobjedom nad Litvanijom

Piše: E. B.
Juniorska nogometna reprezentacija BiH kvalifikacije za EP u Gruziji 2017. godine počela pobjedom nad Litvanijom od 3:0.

Litvanija, koja je domaćin kvalifikacijske grupe 5, je mogla povesti u 10. minuti, no Stočkunas je promašio prazan gol.

U 21. minuti Suljić je prošao po desnoj strani i ubacio, a Demirović sa samo metar ne uspijeva ubaciti loptu u mrežu.

Žerić je u 22. minuti doveo našu reprezentaciju u vodstvo. Primio je loptu na lijevoj strani kaznenog prostora domaćin, namjestio se i pogodio dalji ugao Krapikasovog gola za 1:0.

U 31. minuti nakon brzog kontranapada kapiten Mustedanagić je bio u odličnoj šansi, ali je šutirao pored gola. Četiri minute kasnije Suljić se iznenada našao u šansi nakon kiksa odbrane domaćina, ali sa svega pet metara nije uspio poslati loptu u praznu mrežu.

U 39. minuti Stanić je centrirao iz slobodnog udarca sa desne strane, u skoku je najviši bio Nikić i glavom pogodio za 2:0.

U drugom poluvremenu nije bilo prevelikih uzbuđenja sve do 82. minute, kada je Demirović izborio penal. Napadač Leipziga je sam odlučio izvesti kazneni udarac i bio je siguran pogodivši same rašlje litvanskog gola za konačnih 3:0.

U drugom meču grupe 5 Austrija je sa 4:1 savladala Azerbejdžan. U elitni rang kvalifikacija idu direktno dvije prvoplasirane ekipe. Našoj reprezentaciji predstoje susreti protiv Azerbejdžana 6. oktobra (13:00) i Austrije 9. oktobra (13:00).