Nogomet
20

Jugoslavija je prije 40 godina neslavno ispala sa Svjetskog prvenstva

Piše: D. B.
Foto: AFP
Foto: AFP
Reprezentacija bivše Jugoslavije je tačno prije 40 godina ispala sa Svjetskog prvenstva koje je 1974. godine održano u Zapadnoj Njemačkoj.

Zapadna Njemačka je 1974. godine bila domaćin desetog Svjetskog nogometnog prvenstva, koje je na kraju i osvojila predvođena legendarnim nogometašima poput Gerda Mullera, Franza Beckenbauera i Paula Breitnera.

Na SP-u je učestvovalo 16 reprezentacija, Zapadna Njemačka, Brazil, Australija, Haiti, Zair, Poljska, Čile, Argentina, Italija, Škotska, Švedska, Holandija, Bugarska, Istočna Njemačka, Urugvaj i Jugoslavija.

Jugoslavija i Brazil su otvorili Svjetsko prvenstvo, a njihov susret je završen rezultatom 0:0. Potom je Jugoslavija ostvarila veliku pobjedu nad Zairom, pobijedivši čak 9:0, a u posljednjem, trećem kolu grupne faze, Jugoslavija je remizirala sa Škotskom rezultatom 1:1.

Sa osvojena četiri boda je ekipa bivše države predvođena legendama poput Dragana Džajića, Dušana Bajevića i Josipa Katalinskog završila na prvom mjestu u grupi.

Međutim, uslijedili su loši rezultati u drugoj grupnoj fazi te je Jugoslavija bez bodova završila takmičenje na SP. Jugosloveni su poraženi od Zapadne Njemačke s 0:2, a onda su uslijedila još dva poraza, od Poljske i Švedske rezultatom 1:2.

Ekipa je tako neslavno završila nastup na Mundijalu, kojim je obilježen i kraj jedne sjajne generacije jugoslovenskih nogometaša.