Nogomet
258

Josip Kvesić: Nisam očekivao Sušićev poziv, presretan sam

Piše: Dalibor Bošnjak
Josip Kvesić (Foto: fkzeljeznicar.ba)
Josip Kvesić (Foto: fkzeljeznicar.ba)
Nogometaš FK Željezničar Josip Kvesić dobio je poziv u reprezentaciju BiH nakon što je svoj dolazak zbog povrede otkazao bh. reprezentativac i član bundesligaša Hoffenheima Sejad Salihović. Kvesić nije krio zadovoljstvo što će napokon obući dres s državnim grbom, koji je itekako zaslužio. Zmajeve očekuju dva kvalifikacijska meča za odlazak na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, a protivnici će biti Wales i Belgija.

"Presretan sam zbog poziva, posebno jer ga uopće nisam očekivao. Zahvalan sam selektoru i siguran sam da ću, ako zaigram, opravdati njegovu odluku da me pozove. Ponosan sam", izjavio je Kvesić za portal Klix.ba.

Kvesić je prije godinu i po dana bio u vrhunskoj formi zbog čega ga je selektor Sušić pozvao u reprezentaciju, no, nogometaš Željezničara nije obukao dres državnog tima zbog izuzetno teške povrede. Puknuće stražnjih križnih ligamenata ga je zadugo odvojilo od nogometnih terena.

"Dobio sam poziv za prijateljsku utakmicu protiv Slovenije u vrijeme kad sam bio na pripremama u Rovinju sa Željezničarom. U prijateljskoj utakmici s Istrom sam se teško povrijedio, zbog čega je poziv propao. Na terenu me nije bilo zaista dugo, ali sada sam opet tu", rekao je nogometaš Željezničara.

On je trenutno zadovoljan svojim napretkom.

"Polako se vraćam u dobru formu, treba mi vremena i još utakmica. Ne mogu biti nezadovoljan napretkom, ali znam da mogu još bolje. Napredujem iz utakmice u utakmicu i siguran sam da ću u narednom periodu pružati kvalitetnije partije", kazao je Kvesić.

Reprezentaciju BiH 10. oktobra očekuje kvalifikacijska utakmica protiv Walesa u Cardiffu, a tri dana kasnije će Zmajevi ugostiti Belgiju na stadionu "Bilino Polje" u Zenici.

"Neće nam biti lako, jer se radi o zaista kvalitetnim reprezentacijama. U ekipi Walesa igra jedan od najboljih igrača svijeta, Gareth Bale, što dovoljno govori. Volio bih da pobijedimo u toj utakmici barem minimalno, kako bismo rasterećeno dočekali Belgiju. Belgija ima najbolju ekipu u grupi, a čine je odlični pojedinci koji igraju u velikim klubovima. No, mi nismo bez šansi protiv njih, jer u svojoj ekipi imamo sjajne igrače poput Emira Spahića, Miralema Pjanića i Edina Džeke", riječi su novog bh. reprezentativca.

Uprkos porazu od Kipra na otvaranju kvalifikacija za EP Kvesić smatra da plasman BiH nije upitan.

"Bez obzira na neočekivan i loš rezultat protiv Kipra, plasman na EP neće doći u pitanje. Mi i Belgija smo favoriti, a olakšavajuća okolnost je i to što dvije ekipe iz grupe idu direktno na EP, a treća u baraž", izjavio je Kvesić.

Njemu ide dobro i u Željezničaru, koji je trenutno drugi na tabeli nakon devet odigranih kola. Kvesić je u 9. kolu Premijer lige BiH nosio kapitensku traku umjesto Srđana Stanića.

"Lijepo je bilo nositi kapitensku traku na Grbavici pred našim navijačima i na kraju pobijediti", kazao je Kvesić.

Plave sutra očekuje prva utakmica osmine finala Kupa BiH u kojoj će biti gosti Širokom Brijegu na Pecari.

"Očekujem da odigramo dobru utakmicu, a rezultat je teško prognozirati. Moglo bi biti neriješeno ili da jedna ekipa ostvari minimalnu pobjedu. Ipak, odluka o plasmanu u četvrtfinale će biti donesena u revanšu na Grbavici. Dobro je što već sada igramo protiv Širokog Brijega. Vidjet ćemo možemo li ih pobijediti ili ne. Svejedno je kad igramo, sada ili u finalu. Nadam se da ćemo biti uspješniji", završio je Kvesić.