Nogomet
230

Jose Mourinho više nije trener Chelseaja

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Portugalski stručnjak Jose Mourinho dobio je otkaz u Chelseaju.

Mourinho je zbog loših rezultata ove sezone dobio otkaz i drugi put u svojoj karijeri napustio Chelsea.

Uprava Chelseaja je odlučila uručiti otkaz Mourinhu sedam mjeseci nakon što je Plavce doveo do titule prvaka Engleske.

Pedesetdvogodišnjem stručnjaku je ovo bio drugi mandat na klupi Chelseaja, a ekipu je preuzeu u junu 2013. godine nakon što je napustio Real Madrid.

Chelsea je završio prošlu sezonu na prvom mjestu s osam bodova prednosti nad drugoplasiranim Manchester Cityjem, ali je ove sezone neprepoznatljiv. Posebno loše igra odbrana Plavaca, koji su izgubili devet od 16 premijerligaških utakmica.

Posljednji Mourinhov meč na klupi Chelseaja bio je susret protiv Leicestera u ponedjeljak, koji je okončan porazom tima sa Stamford Bridgea rezultatom 1:2.

Chelsea je trenutno na 16. poziciji na tabeli sa 15 osvojenih bodova. Mourinho Chelsea napušta dok se klub nalazi samo bod iznad zone ispadanja, a 20 bodova manje od vodećeg Leicestera. Plasman u Ligu prvaka s neke pozicije u vrhu tabele izgleda kao nemoguća misija. Međutim, Plavci su prošli u osminu finala ove sezone, a protivnik će biti PSG. Prva utakmica se igra u februaru, a druga u martu.

Mourinho je potpisao novi četverogodišnji ugovor 7. augusta i najuspješniji je trener u historiji Chelseaja. Osvojio je tri titule prvaka Engleske, dvije u prvom mandatu 2004. i 2007. godine.

Također, Portugalac je osvojio FA Cup 2007. godine, kao i tri Liga kupa 2005, 2007. i 2015. godine.

Spekuliše se da će Mourinha naslijediti neko od poznatih stručnjaka među kojima su Pep Guardiola, Guus Hiddinik, Brendan Rodgers i Juande Ramos.