Sports Illustrated
0

Jose Mourinho je najbolji trener u svijetu sporta

Totalsport
Jose Mourinho  (Foto: SkyNews)
Jose Mourinho (Foto: SkyNews)
U najnovijem izdanju uglednog sportskog magazina Sports Illustrated velik je prostor posvećen treneru nogometaša Real Madrida Joseu Mourinhu.

Na šest stranica autor teksta Grant Wahl razvija i objašnjava tezu zašto Mourinho nije samo najbolji nogometni trener, već najbolji trener općenito u svijetu sporta.

"Trener koji razumije samo nogomet nije veliki trener", rekao je svojevremeno Mourinho, koji je kroz svoj nogometni uspon prostudirao i stilove upravljanja Microsofta i Applea, radne metode trenera u NFL ligi, a koji je također pročitao knjigu koju je napisao slavni košarkaški trener Phil Jackson kao i autobiografiju bivšeg američkog sekretara i penzionisanog genarala Colina Powella.

"Jedan od brojnih Mourinhovih talenata koja ga izdiže iznad ostalih je njegova sposobnost da izvlači ono najbolje od njegovih igrača. Dok su Phil Jackson (NBA), Joe Torre (MLB), Bill Belichick (NFL) i Mike Krzyzewski (NCAA) svi ostvarili nevjerojatne uspjehe u svojim sportovima zahvaljujući talentu koji su imali u redovima svojih ekipa, Mourinho je dva puta osvojio naslov u Ligi prvaka s ekipama koje su bile inferiornije od ostalih", piše autor teksta i dodaje:

"Dio njegovog uspjeha i zlatno pravilo kojeg se uvijek drži je obraćanje igračima u svlačionici na jeziku koji je domaći tom klubu. Tako da se igrači mogu prilagoditi klubu i kulturi."

"Govoreći pet različitih jezika mogu ostvariti bolji kontakt i odnos s igračima. Igrač se osjeća bolje izražavajući emocije na jeziku koji mu je prirodan", objasnio je jednom prilikom Mourinho, trener koji je između ostalog odveo Porto i Inter do naslova u Ligi prvaka, dok je s Chelseajem osvojio dva uzastopna naslova u Premierligi.