Nogomet
38

Jose Maria Guti okončao nogometnu karijeru

Totalsport
Jose Maria Guti (Foto: AFP)
Jose Maria Guti (Foto: AFP)
Jose Maria Guti, 35-godišnji nekadašnji nogometaš Real Madrida, odlučio je okončati svoju aktivnu igračku karijeru, piše As.

U utorak se Guti sastao s predstavnicima West Hama u Londonu, ali dogovor o saradnji nije postignut. Igrač je razočaran i smatra da je za njega najbolje da objesi "kopačke o klin".

Guti je bez kluba od 15. novembra prošle godine kada je napustio redove Bešiktaša. Nakon toga se realnim činilo da će karijeru nastaviti u Aziji. Nekoliko je ponuda bilo na stolu, ali dogovor nije postignut.

Guti napušta nogomet s 582 odigrane utakmice u nogama (542 za Real i 40 u Bešiktašu), u kojima je postigao 89 golova (77 u Realu, 12 u Bešiktašu) . U Kraljevskom klubu debitirao je u decembru1995. godine protiv Seville i proveo je ondje 15 sezona. Zanimljivo, As donosi statistički podatak da je usprkos neospornoj igračkoj kvaliteti, tokom karijere odigrao tek 47 posto vremena u susretima njegovih ekipa.

U Gutijevoj biografiji nalazi se pet osvojenih naslova španskog prvaka, tri Lige prvaka, dva Internacionalna kupa, četiri Španska superkupa i jedan UEFA-in Superkup.