Nogomet
0

Johan Cruyff: Pobijedit ću bolest

Anadolija
Johan Cruyff (Foto: EPA)
Johan Cruyff (Foto: EPA)
Velikan holandskog i evropskog fudbala Johan Cruyff (68) izjavio je da će pobijediti rak pluća koji mu je dijagnosticiran prošlog mjeseca.

Cruyff je počeo ići na terapiju koja za početak podrazumijeva primanje kemoterapije.

“Potpuno sam uvjeren da će sve ispasti dobro. Osjećam se dobro nakon prvih kemoterapija. Nemam apsolutno nikakvih problema. Moje razmišljanje je takvo da na kemoterapiju gledam kao na mog prijatelja, jer će ona ubiti rak”, kazao je Cruyff španskim medijima.

Cruyff je godinama bio strastveni pušač, ali je nakon dvostruke operacije srca, kada mu je ugrađen bypass, odlučio da prestane pušiti. Sada umjesto cigara strast za pušenjem smiruje tako što liže lizala.

“Fudbal mi je dao sve u životu, a pušenje mi je oduzelo sve”, kratko je kazao Cruyff.

Holanđanina mnogi nazivaju jednim od najboljih svjetskih fudbalera svih vremena. Tokom blistave igračke karijere sa reprezentacijom Holandije je stigao do finala Svjetskog prvenstva 1974. godine, ali je u finalu poražen od domaćina Zapadne Njemačke.

Između ostalog, sa Ajaxom je tri puta bio šampion Evrope i jednom pobjednik Interkontinentalnog kupa. Kao trener ima dva osvojena Kupa kupova, po jedan sa Ajaxom i Barcelonom. Katalonskog diva je 1992. godine odveo do prvog naslova šampiona Evrope u klupskoj historiji.