Bugarska liga nije kao nekada
0

FOTO / Ješić: Za Levski sam bio noćna mora, Sarajevo čeka težak zadatak

Piše: Edin Isanović
Miodrag Ješić je jadn od najboljih nogometnih trenera iz Srbije. U svojoj karijeri vodio je dosta klubova, između ostalih i bugarske: Slaviju, CSKA iz Sofije i Litex iz Lovecha. Kompetentan je da govori o bugarskom nogometu, posebno o Levskom, koji je naredni suparnik FK Sarajevo u Evropskoj ligi.
Ješić je aktuelni trener kluba Najran iz Saudijske Arabije, a za Klix.ba je analizirao bugarsku ligu.

"Liga je sada na mnogo nižem nivou nego prethodnih godina. Posebno mislim na period od prije sedam ili osam godina. Recimo, 2005. godine tri kluba su igrala u grupama tadašnje lige UEFA-e. CSKA, Levski i Litex. Moj CSKA je te godine prezentirao sjajan nogomet i zabilježio dosta dobrih rezultata. Pobijedili smo Liverpool u gostima 1:0. U direktnom okršaju za ulazak u grupe dobili smo Bayer Leverkusen. Inače, aktuelna bugarska liga ima manje kvalitetnih stranih igrača u odnosu na prethodni period i to je jedan od osnovnih razloga sadašnjeg stanja. Napomenuo bih još da su bugarski igrači dosta talentirani, imaju sjajne predispozicije, ali im nedostaje sistemski rad kako bi pokazali potencijal", podvlači Ješić, koji je potom govorio o Levskom, suparniku tima sa Koševa u 2. pretkolu Evropske lige. Napomenuo je da je to klub sa velikom tradicijom. Ilijan Ilijev najveće pojačanje Plavog tima

"Plavi tim, kako ih ja zovem, nalazi se na drugom mjestu po osvojenim naslovima prvaka, odmah iza CSKA sa kojim sam ja osvojio jubilarnu 30. titulu 2005. godine i tada smo okačili treću zvjezdicu iznad grba. Naredni rival Sarajeva u evropskom takmičenju, u posljednje tri sezone nije bio loš, nego očajan. Ipak, nesreća za tim sa Koševa jeste podatak da su se za ovu sezonu dobro pojačali i doveli dobrog i ambicioznog trenera Ilijana Ilijeva. Dobro ga poznajem, zajedno smo igrali u Altayu iz Izmira. On im je najveće pojačanje i mislim da su favoriti u dvoboju sa Sarajevom, ali ne mora uvijek favorit proći dalje. Moje mišljenje je da Bordo tim ima mogućnost da ih eliminiše", tvrdi popularni Ješa. Stranci prave razliku

Kada smo ga pitali da li ima neki recept za to, odgovorio je.

"Iskreno, ja sam za Plavi tim bio noćna mora. Pobjeđivao sam ih u prvenstvu i kupu. Tada je u mom stručnom štabu bio Enver Lugušić. Način na koji se mogu eliminisati postoji, ali ne bih o tome govorio u medijima", naglašava nekadašnji igrač beogradskog Partizana i napominje da Levski ima veliki broj navijača.

"Njihove pristalice u velikom broju dolaze na utakmice, naročito međunarodne. Znaju napraviti dobru atmosferu na tribinama, makismalno bodre ekipu i kada ne ide najbolje. Pomažu im, pokušavaju da podignu moral. Ipak, daleko su iza pristalica CSKA, koji su najbolji na Balkanu, a možda i šire. Oni su jedinstveni i neponovljivi", ističe Ješić i dodaje kako je bugarska liga kvalitetnija od Premijer lige BiH iz razloga što stranci prave razliku, ali je ta razlika prije sedam ili osam godina bila izraženija.

Regionalna liga nije realna

O klubu Najran iz Saudijske Arabije ima samo riječi hvale.

"Liga u Saudijskoj Arabiji je dosta kvalitetna, a dominiraju klubovi sa većim budžetom, jer angažuju kvalitetnije igrače. Najran je prošlu sezonu završio na devetom mjestu. Stručni štab čine ljudi sa prostora bive Jugoslavije. Pokušavamo dovesti jednog trenera iz BiH za rad u mlađim kategorijama", podvlači Miodrag i kaže da je u trenerskoj karijeri vodio dosta klubova, ali da mu je najljepše bilo u CSKA, Litexu, Al Ittihadu iz Tripolija i jednom klubu iz Tunisa.

Na kraju je spomenuo i regionalnu ligu.

"To je najbolje rješenje za prostor bivše Jugoslavije, imali bismo kvalitetno takmičenje. Nažalost, u ovom trenutku to nije realno, mada meni lično nedostaje takva liga, jer sam jugonostalgičar", zaključio je Ješić.