Nogomet
159

Ješić je veliki autoritet u svlačionici, od Sarajeva se očekuju kvalitetnije partije

Piše: Edin Isanović
Miodrag Ješić (Foto: Edin Hadžihasić /Klix.ba)
Miodrag Ješić (Foto: Edin Hadžihasić /Klix.ba)
FK Sarajevo dobio je prije dva dana novog trenera - Miodraga Ješića. Iskusni stručnjak pokušat će u narednom periodu iz ekipe izvući maksimum, a da pri tome priliku dobiju i mladi nogometaši. Igrački kadar aktuelno bh. prvaka je širok. Stoga će se jedan od najboljih trenera iz Srbije morati opredijeliti kome će pružati priliku u kontinuitetu.

Ješić se već upoznao sa igračima, a u petak će odraditi i prvi trening. Ono što se očekuje od ovog trofejnog trenera jeste da stabilizuje sistem igre. Naravno, to nije moguće u tri ili četiri utakmice. Ipak, u narednih nekoliko mečeva prezentirat će kako bi Sarajevo trebalo izgledati u kontinuitetu, do kraja jeseni (igra se 18 kola BHT Premijer lige).

Maksimalno studiozan i strog

Tim sa Koševa je eliminiacijom Zrinjskog iz Kupa BiH povratio samopouzdanje. Ipak, ako je iko u stanju podići mentalni sklop još više, onda je to svakako Ješić. Iz bogatog iskustva pronaći će ideju kako ekipu vratiti na pobjedničke staze. Dakako, novi strateg je dobio povjerenje Uprave, a dobit će i podršku navijača. Vrijeme će pokazati koliko može ispuniti klupske ciljeve. Ima toliko toga za napraviti. Uspije li u svemu što je stavio u kategoriju ciljeva, bit će jedan od najboljih u historiji kluba.

Ovdje treba spomenuti da je Ješić pomogao FK Sarajevo da 2012. godine eliminiše Levski iz Evropske lige. Ovaj strateg radio je nekoliko godina u buagarskoj ligi, pa je svojim korisnim savjetima olakšao koševskom timu prolazak dalje.

Inače, Ješić je maksimalno studiozan i strog trener. Od nogometaša traži da igraju do krajnjih granica svojih mogućnosti, da se bore za svaki centimetar terena. Iako vizija igre zavisi od igračkog kadra, poznat je kao strateg koji gaji napadački nogomet.

Sarajevo će igrati napadački

Recimo, kada je vodio Partizan prije 15 godina tada su njegovi izabranici postigli 111 golova, što je apsolutni rekord za region. Sa klubom iz Tunisa je osvojio Arapsku ligu. No, najviše su ga cijenile pristalice CSKA iz Sofije gdje je imao sjajne rezultate. Osim domaćeg prvenstva ekipa je dobro igrala i u evropskim utakmicama. Čak su uspjeli pobijediti Liverpool u gostima pa je nakon tog velikog trijumfa od navijača ovog kluba dobio nadimak – General.

Veliki je autoritet u svlačionici. Bez dvojbe, disciplina će biti maksimalna. Prema zvaničnoj statistici drugi je trener sa ovih prostora po broju osvojenih trofeja. Njegov rad hvalio je i legendarni Ivica Osim.

Svaka naredna utakmica tima sa Koševa bit će pod posebnom lupom. Međutim, taktička pretpostavka i homogensti ekipe, preduslovi su za ispunjenje glavnog cilja – željenog rezultata.

"Došao sam u klub koji je organizovan i koji želi da napreduje. Zbog toga sam ovdje. Sarajevo je grad u koji sam uvijek volio doći, ovdje imam dosta prijatelja", kazao je srbijanski stručnjak prilikom predstavljanja.

Od Ješića i stručnog štaba očekuje se postavljanje novih kriterija u bordo svlačionici koja je, mora se priznati, pomalo zapuštena. Ljubitelji nogometa kojima je bliska bordo boja nadaju se kako će u narednom period proživljavati ugodne trenutke s Ješićem na čelu.