Škotski Liga kup
0

Jelavić donio Rangersima pobjedu u 98. minuti

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Rangersa pobjednici su ovogodišnjeg Liga kupa u Škotskoj. U finalnoj utakmici, odigranoj na neutralnom Hampden Parku u Glasgowu, pobijedili su Celtic nakon produžetka 2-1.

Čovjek odluke je bio hrvatski nogometaš Nikica Jelavić koji je u 98. minuti, odnosno osmoj minuti prvog produžetka, postigao odlučujući pogodak za 2-1. Bio je to ujedno njegov premijerni protiv velikog rivala Celtica otkada je došao u svlačionicu Rangersa. Jelavić se u toj minuti uspio probiti između dva suparnička igrača. Do lopte ubačene u prazni prostor je došao prije Celticovog golmana Forstera, te je desnom nogom posalo prema vratima.

Lopta je udarila u lijevu stativu i potom se u pomalo čudnoj rotaciji uputila na drugu stranu vratiju i završila u "maloj mrežici".

Uz ovacije navijača Jelavić je iz igre izašao u 116. minuti, a treba reći i da je zaradio žuti karton u 35. minuti. Rangers je i poveo s 1-0 pogotkom Davisa u 24. minuti, no samo sedam minuta kasnije već je bilo 1-1 kada je mrežu Rangersa zatresao Ledley. Brojne šanse su se redale na obje strane, no na kraju je Jelavićev pogodak bio ključan u svemu.

Rangers je ovim odbranio naslov pobjednika Liga kupa, a bio mu je to 27. trijumf u historiji ovog takmičenja.

Škotski Liga kup, finale:

Rangers - Celtic 2-1, 1-1 (Davis 24, Jelavić 98 / Ledley 31)