Nogomet
191

Jedna od najboljih generacija FK Sarajevo prije 48 godina igrala protiv Manchester Uniteda

Piše: Edin Isanović
Na današnji dan prije tačno 48 godina tim sa Koševa gostovao je u domovini nogometa - Engleskoj. Sarajevo je igralo uzvratnu utakmicu Kupa evropskih šampiona protiv slavnog Manchester Uniteda.

Prvi meč na Koševu , koji je odigran 14 dana ranije, okončan je rezultatom 0:0. Tim sa Old Trafforda je na kraju slavio rezultatom 2:1, ali se i danas spominje kako je jedan pogodak koji su postigli bio neregularan. Za domaće su pogodili Aston u 10. i Best u 63. minuti.

Gol za tim sa Koševa dao je Delalić. Inače, susret je bio napet i dramatičan. Pamti se sukob Besta i Muftića. Manchester je te godine osvojio Ligu šampiona, a na kraju su naglasili kako im je Sarajevo bilo jedan od najtežih rivala na putu do cilja.

"Bili smo utučeni. Nevjerovatan šok, svima je trebalo vremena za smirenje. Mislim da sve igrače iz te generacije Sarajeva to proganja cijeli život. Ipak, znali smo da se ništa ne može promijeniti i da život ide dalje. Svima kojima je bordo tim bio u srcu, teško su proživljavali taj dan", izjavio je u jednom od intervjua za Klix.ba Fuad Muzurović.

Mnogima iz te generacije, koja je jedna od najboljih u historiji FK Sarajevo, Old Trafford je obilježio karijeru. U sezoni 1966/67 Bordo tim osvojio je prvu titulu u svojoj historiji. To je ujedno bio prvi naslov jednog tima iz BiH u okviru jugoslovenske lige (kasnije je to uspio i Željezničar).

Izabranici Miroslava Brozovića bili su lideri dvadeset i pet kola, te su mnogi relevantni nogometni stručnjaci nakon završetka prvenstva utvrdili da je Sarajevo, pomalo izneneđujuće, ali apsolutno zasluženo dotaklo vrh. Prije okršaja sa Manchester Unitedom tim sa Koševa je eliminisao Olimpyakos Nicosiu.