Dragan Škrba
0

"Jedini spas za bh. fudbal je regionalna liga"

Piše: E. Isanović
Dragan Škrba (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Dragan Škrba (Foto: Arhiv/Fotoservis)
Jedan od najboljih golmana u Željinoj dugogodišnjoj historiji je Dragan Škrba. Među stativama tima sa Grbavice proveo je jedanaest godina.

U Portugalu je boravio od 1992. do 1995. godine. Karijeru je završio u Južnoj Koreji.

Bio je sklon čudesnim reakcijama, specijalista za odbrane jedanaesteraca. Često je znao svojim odbranama "podići ekipu“. Činio je jednu od najčvršćih karika u lancu Ivice Osima.

Pomenuti čuvar mreže smatra da bh. fudbal može doživiti progeres. Za Sarajevo-x.com je naglasio: "Po mom sudu, jedini spas za bh. fudbal je formiranje regionalne lige. Bilo bi mnogo publike, spektakla, sponzora, menadžera. Pružila bi se velika prilika za pravu promociju. Zamislite da jedna 'Zvezda' ili 'Partizan' gostuju 'Želji' i 'Sarajevu'. Ljudi bi uživali u fudbalu. Najvažnija sporedna stvar na svijetu bi dobila drugu dimenziju. Jednostavno, potrebno nam je kvalitetno takmičenje, a regionalna liga bi ga mogla osigurat. Igralo bi se dobro, moderno i nadahnuto".

Naveo je i moguće nedostatke.

"Najveći problem za takvo što je infrastruktura. To je rak-rana i može biti velika kočnica za realizaciju pomenutog projekta. Tu bih još dodao bezbjednost na stadionima. Treba spustiti tenzije, iako je to lakše reći nego napraviti. Na tom će se morati raditi u budućnosti".

Smatra da je pokretanje nove lige pitanje vremena.

"Ne mislim da će startati uskoro, ali u dogledno vrijeme hoće. Možda za tri, četiri ili osam godina, ali će sigurno krenuti. Do tada se moraju riješiti pomenuti nedostaci. Još pamtim dvoboje u Željinom dresu sa timovima 'velike četvorke' ili sa gradskim rivalom 'Sarajevom'.To se ne da zaboraviti, to je bit fudbala", kaže Škrba.

Apostrofira da ne bi trebalo biti problema oko odlučivanja koji će klubovi predstavljati BiH.

"Ako dobijemo dva ili tri mjesta, neka idu klubovi koji su u toj sezoni na vrhu. Organizacija, vizija, strategija kluba može kompenzirati manjkavosti ekipe ili trenera. Vjerujem da bi se naši timovi mogli nosti sa klubovima iz regiona", zakljčio je za naš portal Škrba.