Prijateljski meč sa Velsom
33

Je li vrijeme za pobjedu Zmajeva

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Nogometna reprezentacija BiH večeras će u Llaneliju odigrati prijateljsku utakmicu protiv selekcije Velsa. Bit će ovo generalna proba pred početak kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo, koje se 2014. godine igra u Brazilu.

Ono što posebno zabrinjava bh. sportsku javnost jeste činjenica da izabranici Safeta Sušića nisu pobijedili (uključujuči i prijateljske utakmice) od 7. oktobra 2011. godine. Je li došlo vrijeme da Zmajevi uzdignutih ruku završe jedan meč?

Iako svi želimo da naš državni tim slavi večeras, to će biti izuzetno teško. Selektoru Sušiću dolazak je otkazao i veznjak nacionalne selekcije Zvjezdan Misimović, koji je naglasio kako je povrijeđen. Dodamo li tome da nije pozvao Rahimića i Medunjanina, onda je jasno da će sredina terena našeg tima biti potpuno redizajnirana.

"Ovo je važan dvoboj za nas. Planirao sam da protiv Velsa igra postava koja će se suprotstaviti Lihtenštajnu u prvoj kvalifikacionoj utakmici. Ipak, zbog nedolaska Misimovića to se poremetilo, ali vjerujem kako imamo kvalitetan tim koji može parirati suparniku", istakao je Sušić.

Upitan je bio i nastup Edina Džeke, ali je ljekarski tim naše selekcije učinio sve kako bi on večeras zaigrao. Napadač Manchester Cityja će najvjerovatnije večeras biti u udarnoj postavi.

Reprezentacija BiH je u 2012. godini odigrala tri prijateljske utakmice. Prvo smo nesretno poraženi od Brazila u Švicarskoj 2:1. Tri mjeseca kasnije Zmajevi su odmjerili snage sa Irskom. Loša igra izabranika Safeta Sušića i novi poraz. Bilo je 1:0 za domaće, koji su se pripremali za Evropsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj. Mrežu Begovića pogodio je Long u 77. minuti. Poraz smo zabilježili i u prijateljskoj utakmici protiv Meksika 2:1 odigranoj u Čikagu.

Inače, na FIFA-inoj ranking listi BiH se trenutno nalazi na 31. mjestu, dok je Vels 37.

Naš državni tim konstantno pada i ne bi bilo dobro kada bi i sudar sa večerašnjim suparnikom završili porazom.

Prema podacima trensfermarkta.de vrijednost Zmajeva je 91.075.000 eura, a Velsa 90.950.000 eura (od toga gotovo polovina otpada na Balea).

Utakmica u Llaneliju počinje u 20:40 sati uz direktan prijenos na BHT1.