Standardan u Stoke Cityju
0

Je li konačno vrijeme za Begovića u udarnoj postavi "zmajeva"?

Piše: E. Isanović
Asmir Begović
Asmir Begović
U posljednjim utakmicama Premiershipa rezervni golman reprezentacije BiH Asmir Begović redovno stoji među stativama svoga kluba Stoke Cityja. Nekadašnji čuvar mreže nacionalne selekcije Kanade potpuno je iz udarne postave istisnuo Danca Thomasa Sørensena.

Relevantna nogometna lica reći će kako je bh. reprezentativac u ovom momentu jedan od najboljih mladih golmana na Otoku i da je jedna od najčvršćih karika stratega iz Velsa – Tonyja Pulisa.

To potvrđuje i sve veće interesovanje "londonskih plavaca", koji bi rado vidjeli Begovića na Stamford Bridgeu. Tiha je patnja još nekih engleskih klubova. Naučio nas je braniti sve što mora, ali i mnogo više od toga. Odličnog refleksa, sjajan u situacijama "jedan na jedan". Mnogi će naglasiti da bi konačno, od prve minute, trebao stati na gol "zmajeva".

No, čini se da šef državne selekcije BiH, Safet Sušić, još uvijek više vjeruje Kenanu Hasagiću, čiji klub Istanbul BB u posljednjih pet utakmica ima isto toliko poraza.

Ipak, dugogodišnja "jedinica" naše odabrane nogometne vrste u posljednjim nastupima ne ulijeva mnogo povjerenja. Sjetimo se samo gola u Tirani, koji ide na Kenanovu dušu.

Ne treba ni isticati razliku u kvalitetu između engleske i turske lige, što, također, donosi veliku prevagu na Asmirovu stranu. Dodamo li tome da se golmanu koji je rođen u Trebinju nikada nije "zalijepilo" baš ništa nesportsko, onda je jasno da je u ovom trenutku u svim segmentima ispred Hasagića. Ostaje da vidimo da li su ovi objektivni aduti dovoljni za Sušića.