Četiri kandidata za selektora
0

ANALIZA / Javnost želi Barbareza, Bajević najtrofejniji

Piše: Edin Isanović
Sergej Barbarez (Foto: Bild)
Sergej Barbarez (Foto: Bild)
Nogometna reprezentacija BiH je do sada imala devet selektora. Prvi šef državne nogometne selekcije bio je Mirsad Fazlagić. Doduše, on je nacionalnu vrstu vodio u prijateljskim i humanitarnim utakmicama (ratni period) poput one u Genku 15. marta 1993. i petnaest dana kasnije u Kaiserslauternu.

Ipak, prvi zvanični šef struke bio je Fuad Muzurović. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. godine u grupi sa Danskom, Grčkom, Hrvatskom i Slovenijom zauzeli smo četvrto mjesto (ispred Slovenaca). Od osam utakmica upisane su tri pobjede i pet poraza. To nije bilo dovoljno za novi mandat, te Muzurović odstupa.

Kvalifikacioni put za EURO 2000 krenuo je sa Džemaludinom Mušovićem, koji je nakon serije loših rezultata izgubio povjerenje (presudan je bio poraz u prijateljskoj utakmici od Malte). Zatim dolazi Faruk Hadžibegić, koji je završio ove kvalifikacije, te podnio ostavku. Treba napomenuti da se nije proslavio.

Potom je na kormilo stigao Mišo Smajlović, koji nas je vodio kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji. Statistika pokazuje da smo u tim okršajima ostvarili najlošiji skor. Nakon odlaska nekadašnjeg igrača Željezničara, u selektorsku klupu sjeda, do tada, njegov prvi asistent, Blaž Slišković.

Slišković najduže na klupi

Legenda Veleža i Hajduka bh. reprezentaciju predvodi kroz dva ciklusa (EURO 2004. u Portugalu i SP 2006. u Njemačkoj) i nekoliko utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Austriji i Švicarskoj. Za odlazak na kontinentalnu smotru u zemlju koji nas je eliminisala u baražu dijelili su nas milimetri, ali nismo uspjeli (remizirali sa Dancima u presudnom meču). Izabrana vrsta je upravo u narednim kvalifikacijama trebala doživjeti zenit. No, od toga nije bilo ništa. Nismo otputovali na planetarnu smotru u Njemačkoj. Opet smo ostali u čekaonici. Ipak, Slišković je dobio povjerenje i za treći pokušaj. Kratko je trajalo. Od četiri dvoboja, koliko je bio na čelu reprezentacije, upisao je jednu pobjedu, jedan remi i dva poraza. Otišao je nakon debakla od Grčke u Zenici (0-4).

Kvalifikacije, drugi put na klupi, nastavlja Fuad Muzurović. Iako su se mnogi igrači u to vrijeme odrekli dresa reprezentacije "Dajdža" pomalo neočekivano pobjeđuje. Prvo Norvešku u Oslu (tada smo na FIFA-inoj ranking listi došli do 25. mjesta, što je do sada najbolji rezultat), a potom i Tursku na Koševu. No, poslije toga uspijeva upisati još jedan trijumf i pet poraza. Nije dobio novu šansu, iako je, mora se priznati, korektno odradio svoj posao. Kada retrospektivno pogledamo, kod njega su u prvom timu debitovali Džeko, Ibišević, Salihović, Rahimić...

Onda je NSBiH izabrao novog selektora - Mehu Kodru. Njegov dolazak dobro je prihvaćen u dijelu struke i nacije. BiH je vodio tek u prijateljskim utakmicama sa Japanom (izgubili 3-0) i Makedonijom (2-2). Smijenjen je nakon što je odbio da igra prijateljski meč sa Iranom.

Reprezentaciju je u jednoj utakmici (protiv Azerbejdžana) sa klupe vodio i Denijal Pirić. Sjećamo se da se u isto vrijeme na Koševu igrala utakmica pod nazivom "Spasimo bh. fudbal". Iako su se naslućivale radikalne promjene unutar Saveza, do toga nije došlo. Potom, kao spasilac stiže Miroslav Ćiro Blažević. Vodi nas do baraža, što je rezultatski najveći uspjeh. Poslije dvomeča sa Portugalom slijede brojna previranja, koja su na kraju kulminirala Blaževićevom ostavkom, koju je Izvršni odbor NSBiH jednoglasno prihvatio. Na taj način završena je Ćirina era, a selektorska klupa ostala je upražnjena.

Javnost zanima samo jedno pitanje - ko će ga naslijediti? Procurila je informacija da su u igri četiri stručnjaka: Sergej Barbarez, Dušan Bajević, Mehmed Baždarević i Safet Sušić.

Rezultati na strani Bajevića

Krenut ćemo od najtrofejnijeg, Dušana Bajevića, akutelnog trenera grčkog AEK-a. Kao trener Veleža osvojio je kup Jugoslavije 1986. godine. Na klupi kluba koji i sada trenira osvojio je četiri titule (1989.,1992.,1993., i 1994.), u kupu je dotakao vrh 1996. godine. Super kup pod njegovom dirigentskom palicom AEK je osvojio 1989., a Liga kup 1990.

Jedan od najboljih grčkih timova, Olympiacos je sa Bajevićem slavio četiri naslova prvaka(1997.,1998.,1999., i 2005.).U vitrine su spakovana i dva nacionalna kupa (1999. i 2005.), dok je PAOK sa Mostarcem osvojio grčki kup 2001. godine. Sve nabrojano govori o kakvom se stručnjaku radi. Ostaje da vidimo da li je Bajević uopšte zainteresovan za dodatni posao. U karijeri je još pored nabrojanih klubova trenirao beogradsku Crvenu cvezdu i Aris. Poznat je po svom burnom karakteru koji usađuje u igrače, a oni uzvraćaju velikom agresivnošću i borbenošću na terenu.

Drugi na listi je Mehmed Baždarević. Trenutno je prvi šef struke francuskog Grenobla, koji je i uveo i Le Championat. Identičnu priču režirao je sa Isteresom. Nekako se spacjalizovao za uvođenje drugoligaša u elitni razred. Tuniški Etoile du Sahel je pod njegovim vodstvom 2005. godine došao do finala Afričkog kupa šampiona. Gdje god radio napravio je pozitivan rezultat. Kako je i sam apostrofirao, spreman je na razgovore sa čelnicima NSBiH.

Safet Sušić je također potencijalni kandidat. Bez ikakve sumnje jedan je od najboljih bh. nogometaša u historiji. Legendarni nogometaš Sarajeva u svojoj karijeri je sa klupe vodio Cannes, Istanbulspor, Al-Hilal, Konyaspor, Ankaragŭcŭ i Çaykur Rizespor. Nije bio uspješan u istoj mjeri kao igrač. Trenutno je bez angažmana. Mnogi mu zamijeraju što uvijek stoji po strani i kada ga pitaju zašto se ne aktivira, kaže da nije pravo vrijeme. Da li će i sada ponuditi isti odgovor ?

Četvrti kandidat je Sergej Barbarez, bivši kapiten reprezentacije. Javnost ga voli, vjeruje svakom njegovom potezu. U anketi koja je trenutno na našem portalu, ubijedljivo vodi. Neki mu ozbiljno prigovaraju da nema iskustva, ali nije ga ima niti Guardiola, pa je sa Barcelonom osvojio tri trofeja u prvoj trenerskoj sezoni. No, već se pojavila informacija da neće dobiti podršku od pojedinih članova Izvršnog odbora NSBiH zbog nastupa na utakmici Kodro, Bola i prijatelji, jer smatraju da je to bio direktan atak na krovnu kuću bh. nogometa.

Kako sad stvari stoje, krenut će borba za nasljednika onoga što je Ćiro ostavio. Ne treba iznenaditi ako se pojavi još neko trenersko ime. Bh. reprezentacija je itekako poželjna za sve trenere za razliku od predhodnih godina kada mnogi nisu imali konkretna rješenja. U konačnici, treba reći da će o selektoru odlučiti neki ljudi koji o svemu tome znaju malo ili nimalo. Pobijedit će kao i uvijek lobisti.

Svi dosadašnji selektori

Mirsad Fazlagić Fuad Muzurović Džemaludin Mušović Faruk Hadžibegić Mišo Smajlović Blaž Slišković Meho Kodro Denijal Pirić Miroslav Ćiro Blažević