Nogomet
3

Jasmin Baković: U Brazil je najbolje nositi "nevidljive" novčanike

Anadolija
Organizacijske pripreme za historijski, prvi nastup fudbalske reprezentacije na SP odvijaju se prema planu i bez većih problema. Svi koji planiraju putovati u Brazil posebnu pažnju trebaju obratiti na vlastitu sigurnost, istakao je Jasmin Baković.

U Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) imaju pune ruke posla. Telefoni su usijani, prostorije "bh. kuće fudbala" su postale "košnica" osoblja koje radi historijski posao, logistiku za prvi nastup fudbalske A reprezentacije BiH na velikom takmičenju, predstojećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, javlja Anadolu Agency (AA).

U N/FS BiH u toku su završne pripreme pred okupljanje reprezentativaca i početak priprema za SP koje je selektor Safet Sušić zakazao za danas.

"Činimo sve kako bi naši igrači i stručni štab imali najbolje moguće uslove za pripreme. Nastojimo udovoljiti svakom njihovom zahtjevu. Ponosni smo na njih zbog historijskog plasmana na SP. Najbolji zaslužuju najbolje. Vjerujem da će njihove pripreme proći u najboljem mogućem redu i da će nas Zmajevi obradovati dobrim igrama i rezultatom i u Brazilu", rekao je generalni sekretar N/FS BiH Jasmin Baković za AA.

Radost Mundijala

Iz administracija N/FS BiH kažu da sve ide po planu i da nemaju većih problema u realizaciji projekta koji će, bez sumnje, ući u anale bh. fudbala. Baković prvi odlazak BiH na SP vidi kao integrativni faktor za državu koja je u mnogim segmentima podijeljena, ali i priliku za izvanrednu promociju zemlje u svijetu.

"Svjetsko prvenstvo je planetarni događaj. Odlična je to šansa da se javnosti širom svijeta predstavimo u najboljem izdanju. Vjerujem da ćemo to i učiniti, ali i da će radost Mundijala donijeti dozu sreće i zadovoljstva u našoj zemlji. Kako sam već ranije rekao, nadamo se i da će na SP za reprezentaciju BiH navijati svi njeni građani", ističe Baković.

U N/FS BiH, tvrde, poseban osjećaje gaje prema navijačima, koji su reprezentaciju u velikom broju bodrili na svim kvalifikacijskim utakmicama, te su utkali neizbrisiv trag u pisanju historije fudbala u BiH, tačnije pripadaju im velike zasluge za odlazak državnog tima u Brazil. U dalekoj Latinskoj Americi neće biti puno navijača BiH. Najviše do 5.000 na utakmici prvog kola grupne faze 15. juna protiv Argentine na stadionu Marakana u Rio de Janeriu, potvrdili su za Anadolu Agency u N/FS BiH.

Kupite rječnik portugalskog

"Jako je bitno da svi naši navijači, ali i novinari koji dođete u Brazil, obrate pažnju na vlastitu sigurnost. Možda smo malo dosadni što to stalno ponavljamo, ali delegacija N/FS BiH, mi koji smo boravili nedavno u Brazilu uvjerili smo se da je to prijeko potrebno. Lopovi, pljačkaši vrebaju gotovo na svakom koraku, pogotovo u gužvama u velikim brazilskim gradovima. To su nam nekoliko puta ponovili i organizatori Mundijala", pojasnio je Baković, dodavši:

"Dakle, treba biti na oprezu. Najbolje je nositi neke 'nevidljive' novčanike, koji se mogu staviti ispod majica. Na vidno mjesto ne treba stavljati ni fotoaparate, mobitele... Oprez i predostrožnost su bitni kako ne bi doživjeli neugodnost u Brazilu. S druge strane, osiguranje za vrijeme SP bit će veliko i svi očekuju da se stopa kriminala tada smanji, ali isto tako turisti, navijači, tj. stranci su omiljena meta pljačkaša. Ne treba zalaziti u neosvijetljene ulice, pogotovo ne ići u opasne kvartove, favele".

Baković sugerira i da navijači BiH koji planiraju ići u Brazil obavezno sa sobom ponesu priručnik ili neku vrstu malog rječnika portugalskog jezika.

"Veoma malo ljudi u Brazilu govori engleski jezik, pa čak i u hotelima. Teško je komunicirati sa njima. U N/FS BiH čak smo organizovali i mali kurs portugalskog jezika za sve koji će ići u Brazil", poručio je Baković u razgovoru za Anadolu Agency.