Englezi na oprezu
0

James učio Greena kako uhvatiti loptu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Zlosretni engleski golman Robert Green u utorak se pojavio na treningu Capellovih nogometaša s osmijehom na licu. Do smijanja nipošto nije Jamieju Carragheru, stoperu alergičnom na - Nijemce.

Tri su golmana engleske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, David James, Robert Green i Joe Hart, izašli na trening reprezentacije u utorak prije svojih kolega-igrača.

Vježbali su engleski vratari hvatanje lopte u naručje. Najiskusniji među njima, 40-godišnji James, pokazivao je mlađim kolegama Greenu (30) i Hartu (23) osnove tehnike hvatanja lopti. Poučavanje je više išlo Greena, golmana West Hama, koji je u subotu protiv SAD-a (1-1) primio tragikomičan gol od američkog veznjaka Clinta Dempseyja. Green je koleginu poduku primio razdragano.

Ko će stati na gol u dvoboju drugog kola grupe C protiv Alžira, izbornik Fabio Capello još nije odredio. Bivši napadač Arsenala Ian Wright ustvrdio je da Robert Green mora ili opet stati između stativa i povratiti svoje i izbornikovo povjerenje, ili otići kući.

S druge strane, stoper Liverpoola Jamie Carragher za Dempseyjev gol glavnog krivca vidi u lopti, kao što u lopti, odnosno u priviknutosti na nju, vidi glavnog krivca zbog kojeg je reprezentacija Njemačke dosad jedina impresionirala na Svjetskom prvenstvu.

Htio je Carragher reći da se samo Nijemcima Jabulani nije odbijao od noge. Adidas, proizvođač lopte, dolazi iz Njemačke, ispravno misli 33-godišnji stoper kojeg su Amerikanci pretrčavali bez pola muke u prvoj utakmici i zaključuje, možda ispravno a možda i ne, da "krv nije voda".

"Njemački su nogometaši s tom loptom u kontaktu još od veljače. To im daje nekorektnu prednost. Po meni je to evidentno", rekao je Carragher.

Njemački reprezentativac Thomas Müller uzvratio je jednakom mjerom:

"Tražiti opravdanje u lopti bijedno je. Za bilo koju loptu profesionalnom igraču treba sedmica do dvije prilagodbe. Ostalo su samo jadikovke ekipa kojima na SP-u nije krenulo kako su se njihovi nogometaši i navijači nadali".

Njemački dnevnik Bild predstavio je činjenicu da je Jabulani službeno predstavljen još 4. decembra prošle godine, te da se otad njome moglo igrati u svim svjetskim ligama - kao što se igralo u Bundesligi - pa tako i u Premierligi.

Englezi se, ako ništa drugo, mogu barem utješiti u izjavi ponajboljeg nogometnog trenera na svijetu, Portugalca Josea Mourinha, koji tvrdi da Capellova ekipa, uprkos lošem startu, može postati svjetski prvak:

"Engleska je puna iskusnih igrača. S Johnom Terryjem, njihovim najboljim odbrambenim igračem, Frankom Lampardom, koji je priča za sebe, i s Wayneom Rooneyjem naprijed, Englezi su i dalje jedni od glavnih kandidata za naslov svjetskih prvaka".