Ispomoć iz drugih kantona
0

Jako obezbjeđenje mostarskog derbija

SRNA
Foto: Arhiv/RTM.ba
Foto: Arhiv/RTM.ba
Mostarski derbi između fudbalskih klubova "Zrinjski" i "Velež" koji će biti odigran večaras na stadionu ''Pod Bijelim Brijegom'' obezbjeđivat će veliki broj policajaca iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, uz pomoć kolega iz drugih kantona, izjavio je Srni načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić.

On nije želio govoriti o broju policijskih službenika da se ne bi podizala nepotrebna panika, ali je rekao da je to dovoljan broj ljudi i da će u ispomoć kolegama u Mostar stići policajci iz Livanjskog, Srednjobosanskog, Zeničkog i Unsko-sanskog kantona.

Dosadašnje gradske derbije obezbjeđivalo je više od 500 policajaca i specijalaca sa oklopnim transporterima. 

''Obezbijedili smo dovoljan broj policajaca koji će raditi na očuvanju javnoga reda i mira i povoljnog stanja bezbjednosti na području grada prije, za vrijeme i nakon utakmice'', naglasio je Jelonjić. 

On je dodao da su prije sat vremena okončani razgovori sa navijačima "Veleža" kojih će oko 200 organizovano doći "Pod Bijeli Brijeg", te da će policija obezbjeđivati rutu njihovog kretanja, a imaće i adekvatne mjere zaštite na stadionu. 

Predstavnici MUP-a juče su imali razgovore s predstavnicima navijačkih grupa "Ultras" i "Red Armi", te predstavnicima oba kluba, pri čemu su se svi usaglasili da ova utakmica treba da prođe u sportskom ugođaju i fer navijanju. 

Iako je Mostar za vrijeme i nakon gradskog derbija znao ličiti na ratnu zonu, posljednjih nekoliko derbija prošlo je bez većih incidenata pa svi ljubitelji sporta u gradu na Neretvi očekuju da će današnji derbi proći u najboljem redu. 
Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić juče je održao sastanak s čelnicima mostarskih ligaša te predsjednikom Sportskog saveza Grada Mostara Hasanom Šišićem, koji su pozvali navijače na primjereno i sportsko bodrenje te suzdržavanje od bilo kakvih provokacija ili nereda.