Nogomet
0

Jagodić: Takmičenje završiti na dostojanstven način

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas od 18 sati u Salvadoru igra protiv Irana meč trećeg kola F grupe Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Reprezentativcima BiH to će biti oproštajni meč na SP-u, s obzirom na to da su porazima od Argentine i Nigerije ostali bez šansi da se plasiraju u osminu finala.

No, želja stručnog štaba je da se pobjedom na dostojanstven način oproste od takmičenja.

Takvog mišljenja je i selektor mlade reprezentacije BiH Vlado Jagodić, koji naglašava da bi pobjeda u današnjem meču imala višestruki značaj za bh. reprezentaciju.

"Tačno je da ne možemo ništa postići na takmičarskom planu jer smo doživjeli dva poraza, ali je ovo utakmica u kojoj možemo pobjedom ipak zadržati jedan potrebni trend za kvalifikacije za evropsko prvenstvo. To bi mnogo značilo i mislim da su igrači toga svjesni, pogotovo što se radi o ekipi Irana s kojom možemo igrati", kazao je Jagodić za Agenciju FENA.

U susretima s Iranom reprezentacija BiH ima negativan bilans. U dosadašnjih pet utakmica Iranci su slavili četiri puta uz jedan remi. Izabranike Safeta Sušića, po Jagodićevom mišljenju, i sada očekuje težak zadatak, pogotovo što Irancima treba pobjeda za dalji plasman.

"Iran je pokazao i kroz kvalifikacije da teško prima golove, što se vidjelo i u meču s Argentinom kada je poražen golom Messija u finišu susreta. Radi se o specifičnoj ekipi koja igra tvrdo, koja ne mijenja ništa u sastavu. Vidjeli smo neznatne promjene u prve dvije utakmice, a način igre je bio u potpunosti isti. Očekujem da će Iran i danas igrati na isti način bez obzira na to što im treba pobjeda. Oni ne odstupaju od takvog načina igre, a to je potpuno zatvorena varijanta s veoma malo primljenih golova, ali su opasni u kontranapadima i u prekidima", naglašava Jagodić.

Selektor mladog bh. tima navodi da je za Sušićeve izabranike ključno da u susret uđu rasterećeni.

"Mislim da moramo rasterećno ući u utakmicu. Kao i protiv Argentine, nemamo šta izgubiti a možemo mnogo dobiti tom utakmicom. To bi bila prva i historijska pobjeda, a ujedno bi takmičenje na SP-u završili na jedan dostojanstven način", zaključio je Jagodić.