Nogomet
828

Jagodić: Preduhitrio sam Mihajlovića i nagovorio Đurića da zaigra za BiH

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Dres Bosne i Hercegovine Milan Đurić je odjenuo još 2012. godine. Nastupio je za naš mladi tim na Grbavici protiv Bjelorusije i odmah na debiju postigao gol.

Na drugoj utakmici postigao je pogodak i slabašnom San Marinu, a potom i Grčkoj koju je praktično sam pobijedio, da bi na kraju uslijedio šlag i hat-trick, uz asistenciju, velikoj Njemačkoj. Bio je to nagovještaj brilijantne reprezentativne karijere koju je Milan započeo u Bosni i Hercegovini, ponajviše zahvaljujući Vladi Jagodiću. Tadašnji selektor mlade reprezentacije sa zanimanjem je pratio igre Milana Đurića, u to vrijeme napadača Crotonea.

“Bio sam u potrazi za robusnim centarforom koji lako rješava situacije u protivničkom šesnaestercu. Milan Đurić bio je jedno od rješenja, a potvrda da je riječ o talentovanom fudbaleru uslijedila je vrlo skoro kada sam došao do tajnog spiska selektora Srbije Siniše Mihajlovića na kojem se našlo dvadesetak mladih igrača za budućnost, a na kojem se našlo i Đurićevo ime. Brzo sam reagovao, te stupio u kontakt s njim. Bio je zahvalan, a poziv je objeručke prihvatio”, izjavio je Jagodić za Klix.ba.

Jagodić se prisjetio i Đurićevog debija na Grbavici protiv Bjelorusije, na kojem se odmah upisao u strijelce.

“Imali smo uigran napad s Mešanovićem, Stevanovićem, Višćom i Bilbijom, pa smo odlučili da na prvoj utakmici Đurić priliku čeka sa klupe za rezervne igrače. On je imao mali peh s letovima iz Italije, pa nam se pridružio tek dan uoči meča. Objasnio sam mu da je bolje da krene sa klupe za rezervne igrače, a on je moju odluku prihvatio kao pravi profesionalac uz opasku da ne bi imao ništa protiv ni da sjedi na tribinama s obzirom na to da je riječ o nastupu u reprezentaciji. Kada je ušao u igru odmah je postigao pogodak i tako je sve krenulo”, prisjetio se Jagodić kojem je već tad bilo jasno da je pred Đurićem blistava karijera.

“Đurić je svjestan koliko vrijedi, ali je paralelno vrlo skroman mladić. Njegov karakter i profesionalizam mu donose samo dobro u karijeri, a najbolja potvrda mojih riječi su posljednji mečevi koje je Milan odigrao u dresu A reprezentacije”, rekao je na kraju Vlado Jagodić.