Ćiro za Sarajevo-x.com
0

"Jači smo od Hrvatske, ali ih želim izbjeći u baražu"

Razgovarao: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Dolaskom na klupu "trenera svih trenera" Ćire Blaževića nogometna reprezentacija BiH ostvarila je do sada najbolji start u kvalifikacijama. Stigao je na ruševine, preuzeo je reprezentaciju u kojoj nekoliko igrača nije uopšte htjelo da igra za domovinu.

Svojom karizmom uspio je ubijediti sve, osim jednog, Saše Papca. Oko reprezentacije homegenizirao je bh. nogometni korpus, a pojedinačnu kvalitetu stavio je u službu kolektiva. U pojedinim utakmicama je riskirao, ali su se svi njegovi rizici potpuno isplatili. Naša odabrana vrsta osvojila je 12 bodova i na pravom je putu da se zadrži na poziciji koja će im omogućiti dodatne kvalifikacije za plasman na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj republici. Tim povodom razgovarali smo sa prvim šefom struke. Za Sarajevo-x.com Blažević govori o dosadašnjim rezultatima, dvoboju sa Belgijom, mogućim protivnicima u baražu, bh. reprezentativcima.

Da li ste očekivali ovakav razvoj događaja kada ste stigli na mjesto selektora?

Nisam. Sve je mnogo bolje nego što sam se nadao. Sa osvojenim bodovima protiv Belgije nokautirali smo direktnog konkurenta i došli smo u situaciju da budemo i ispred Turske. Sada sami odlučujemo o svojoj sudbini. Činjenica je da aktuelna reprezentacija igru bazira na talentu a to nam, uz pretpostavku ispunjenja fizičke pripreme, donosi optimizam.

Možemo li se malo vratiti na dvomeč sa Belgijancima. Kako ste vidjeli dvoboje u Genku i Zenici?

Ponosan sam na igrače, njima pripada najveća zasluga za ovaj veliki podvig. Istini za volju ja sam priželjkivao četiri, a oni su osvojili šest bodova. Suparnik nas je potcijenio, što nam je bio dodatni stimulans.

Ipak, u Zenici nismo blistali, naročito zadnjih pola sata. Slažete li se sa tim?

Slažem se. Nikada mi se nije dopadalo kada protivnik ostane sa igračem manje. To se upravo desilo na Bilinom polju. Moji igrači su se nesvjesno povukli. No, najvažnije da smo upisali tri boda. Problemi su locirani, radićemo na njihovom ispravljanju.

Do nastavka septembarskih kvalifikacija naš državni tim će odigrati prijateljske mečeve protiv selekcije novinara, te sa reprezentacijama Omana i Austrije. Hoće li biti nekih novih imena na spisku?

U ovom trenutku nam je najvažnije da uz druženje zadržimo postojeći ambijent i predstojeće utakmice iskoristiću da provjerim neke potencijalne reprezentativce. Ne bih sada o imenima. Vidjećemo! Činjenica je da se uvijek može bolje i mi ćemo težiti tome. Treninzima i prijateljskim utakmicama bitno se može podići razina igre u tom smislu. Samo da budemo kompletni do kraja kvalifikacija. U svakom momentu raspolažemo sa nekoliko opcija.

Uskoro bi se trebao vratiti i Vedad Ibišević. Koliko smo sa njim jači?

Nedostajao je i više nego što se može pretpostaviti. Stekao je takav autoritet da bi protivnik morao angažovati dvojicu igrača da paze na njega, a to bi otvorilo još više prostora za Džeku. Mnogo će nam značiti njegov povratak, poentirao je majstorski u Bundesligi. Ne ostajemo isti, jasno je da smo sa njim mnogo opasniji.

Možemo li već u naredna dva duela obezbijediti baraž?

Svakako. Ako pobijedimo Armeniju i Tursku možemo se polako početi pripremati za dodatne kvalifikacije. No, za nas su od krucijalnog značaja utakmice protiv Armenaca i Estonaca. Te dvoboje jednostavno moramo dobiti.

Ako uspijemo, a svi vjerujemo da hoćemo, ko nam je najpoželjniji partner?

Takvih nema, svi su opasni. Igrati protiv Švicarske, Hrvatske, Rusije ili Mađarske ne može nas staviti u ulogu favorita. Unatoč tome, smatram da niti jedna prepreka nije nepremostiva. Imamo kvalitetnu reprezentaciju koja sa svakim suparnikom može igrati ravnopravno.

Često ste apostrofirali da Vam je želja da izbjegnemo Hrvatsku?

Definitivno. Ne zato što ih se plašim, čak mislim da smo jači, ali ne daj Bože da njih izvučemo. To zaista ne bih volio.

U takvim duelima trebaće i sreće da bi se došlo do zacrtanog cilja – plasmana na Mundijal?

Apsolutno. Sreća je u sportu itekako bitan faktor.

Slažete li se sa činjenicom da su stvoreni čvrsti temelji za još veće rezultate?

Naravno. Reprezentacija BiH igra lijep i vrlo učinkovit nogomet. Ova selekcija u budućnosti može samo rasti.

Trenutna forma reprezentativaca je izvrsna?

To me posebno raduje. Samo da se niko ne povrijedi. Postali su vrlo tražena roba na Starom kontinentu.

Posljednih dana pojavila se informacija da ste dobili ponudu Fudbalskog saveza Srbije. Da li je to istina?

Svima sam rekao isto pa ću to opet ponoviti, umrijeću na klupi bh. reprezentacije.

Do kada imate ugovor sa NSBiH?

On ističe u ljeto 2010. godine. Dalje ćemo vidjeti.