Nogomet
134

Izvlačenje parova za baraž: Ko će biti zadnja prepreka na putu za Francusku?

Piše: O. T.
Reprezentacija Bosne i Hercegovine (Foto: EPA)
Reprezentacija Bosne i Hercegovine (Foto: EPA)
Izvlačenje parova baraža za Evropsko prvenstvo, koje počinje 10. juna u Francuskoj, održat će se danas u 11:20 sati u Nyonu. Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nosilac zajedno sa Ukrajinom, Švedskom i Mađarskom, a mogući protivnici Zmajeva su Danska, Irska, Norveška i Slovenija.

Ko se plasirao dalje?

Iza nas je 13 mjeseci u kojima je odigrano 260 kvalifikacionih utakmica. Plasman na Euro, pored domaćina Francuske, obezbijedilo je 18 reprezentacija koje su zauzele prva dva mjesta u devet grupa, a sa njima dalje ide i najbolja trećeplasirana ekipa kvalifikacija. Ostalo je još da saznamo koje četiri reprezentacije zatvaraju krug od 24 zemlje koje će igrati u Francuskoj.

Ko još ima šanse za plasmanom?

U konkurenciji je osam zemalja podijeljenih na nosioce i nenosioce. Naša reprezentacija je do sada jednom nastupala u baražu za evropska prvenstva (Euro 2012) i jednom za svjetska prvenstva (Mundijal 2010). Oba puta smo bili nenosioci i ispadali smo od Portugala.

Ovo je prvi put u historiji da se nalazimo u bubnju gdje su nosioci i od osam zemalja koje će igrati baraž, mi smo najbolje rangirana. Rangiranje je izvršeno na osnovu rezultata u kvalifikacijama i završnim takmičenjima na Euru 2012, Mundijalu 2014 i Euru 2016.

Sa nama u bubnju su Ukrajina, Švedska i Mađarska, a potencijalni protivnici koji će se naći u drugom bubnju su Danska, Irska, Norveška i Slovenija. Izvlačenjem parova saznat će se i ko će prvi meč igrati na domaćem terenu, a ko u gostima.

Prve utakmice će se igrati između 12. i 14. novembra, a uzvrati između 15. i 17. novembra. Mečevi će se igrati tokom navedenih datuma u novembru sa početkom u 18 sati ili 20:45 sati po našem računanju vremena, a tačni termini odigravanja svih parova bit će poznati najkasnije sat vremena nakon izvlačenja. Zadnji rok donošenja odluke na kojim stadionima će se igrati mečevi je 25. oktobar.

Procedura izvlačenja

Izvlačenje parova će se vršiti tako što će se prvo odabrati kuglica iz bubnja gdje se nalaze nosioci i ta kuglica će biti smještena u prazan bubanj. Nakon toga pridružit će joj se jedna kuglica iz bubnja gdje su nenosioci. Potom će obje kuglice ponovo biti promiješane i onda slijedi izvlačenje jedne od dvije kuglice. Prva izvučena je ujedno i domaćin prvog meča, a protivnik joj je reprezentacija iz druge kuglice.

Naši predstavnici tokom žrijebanja

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević i potpredsjednik Nogometnog saveza BiH Darko Ljubojević prisustvovat će žrijebanju parova baraža, a sa njima će biti i generalni sekretar Jasmin Baković te sekretar stručnog štaba Elmir Pilav.