Franz Beckenbauer
0

"Izgubio sam vjeru u FIFA-u"

Sarajevo-x.com
Franz Beckenbauer, čovjek koji je osvajao Svjetsko prvenstvo sa Njemačkom i kao igrač i kao trener, priznao je da je izgubio vjeru u FIFA-u zbog načina glasanja tokom dodjele organizacije za turnire 2018. i 2022. godine.

Njemački stručnjak, član Izvršnog odbora FIFA-e, kritikovao je krovnu svjetsku fudbalsku organizaciju nakon što je objavljen broj glasova koje je svaki kandidat dobio.

Beckenbauer je bio jedan do 22 člana FIFA-e koji su glasali i tvrdi da je bio uvjeravan kako će detalji ostati tajna.

Međutim, kratko nakon što su objavljena imena domaćina prvenstava 2018. i 2022. godine, mediji su objavili podatakda su dva favorira za domaćinstva, Engleska i Australija, osvojili dva, odnosno jedan glas.

To je izazvalo bijes kod predstavnika Engleske i Australije, a Beckenbauer je rekao da je njegova vjera u FIFA-u poljuljana.

"Razočaran sam načinom kako se FIFA-e nosila sa rezultatima. Sedam zemalja koje su izgubile borbu za organizacijom takmičenja tretirano je na nečastan način, posebno Engleska i Australija", rekao je Beckenbauer za "Bild".

On je naglasio da je njemu i ostalim članovima koji su glasali rečeno da niko neće saznati tačan broj glasova za svaku zemlju. Beckenbauer je rekao da im je nakon svake runde glasanja rečeno samo koja je zemlja otpala.

"Nekoliko sati kasnije sam čuo od novinara tačan broj glasova. To je utjecalo na moje povjerenje u FIFA-u", rekao je Beckenbauer, koji je najavio ostavku u novembru kako bi mogao provoditi više vremena sa porodicom.