Nogomet
205

Izboren penal i jedan pogodak Džeke u pobjedi Rome nad Udineseom

Piše: O. T.
Foto: AS Roma
(Foto: AS Roma)
U prvoj utakmici nove sezone u Seriji A Roma je na svom Olimpicu rezultatom 4:0 savladala Udinese.

Kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko odlično je otvorio novu sezonu u dresu Rome. Dijamant je na ovom meču izborio penal iz kojeg je Roma stigla do vodstva, a onda je kasnije pogodio za 3:0.

Roma je od početka kontrolisala igru i diktirala tempo, a prva šansa stigla je u 16. minuti kada je Džeko sa oko 11 metara iskora šutirao preko gola. Iako je Vučica često plela mrežu oko protivničkog šesnaesterca, nismo vidjeli velike šanse do kraja prvog poluvremena.

U drugom dijelu tim Luciana Spallettija je krenuo još ofanzivnije. Nainggolan je zaprijetio u 48. minuti. Zatim je Džeko nakon centaršuta sa lijeve strane uspio dohvatiti loptu i šutirati sa oko šest metara, ali je Karnezis sjajnom intervencijom spasio goste.

Novu priliku za Romu imao je Salah u 62. minuti kada šutira pored gola. U tim momentima Roma je pravila ogroman pritisak i bilo je samo pitanje vremena kada će pronaći put do mreže protivničkog gola.

Prijelomni trenutak desio se u 64. minuti kada Džeko u šesnaestercu vara Danila koji uklizava, a Džeko pada i sudija pokazuje na bijelu tačku. Igrači Udinesea su se žalili na ovu odluku, ali ništa nisu mogli promijeniti. Siguran realizator za 1:0 bio je rezervista Perotti.

Odličnu šansu za novi gol Rome imao je štoper Manolas u 69. minuti kada šutira glavom preko gola. Roma je uspjela udvostručiti vodstvo kada Perotti novim golom iz penala u 75. minuti pogađa za 2:0. Penal je izborio Salah kojeg je faulirao Badu.

Sve dileme oko pobjednika odnio je Edin Džeko golom u 82. minuti. Dijamant je pogodio polupraznu mrežu nakon asistencije Nainggolana. Konačnih 4:0 za Romino sjajno otvaranje sezone postavio je Mohamed Salah u 84. minuti.