Nogomet
52

Iz FK Željezničar reagovali na na odluku Komiteta za suđenje NS BiH

Klix.ba
Trenutak predaje lopte
Trenutak predaje lopte
Iz FK Željezničar su kategorički odbaccili svaku mogućnost da su tvrdnje objavljene u njihovom saopštenju povodom spornih detalja na pomenutoj utakmici neosnovane i neutemeljene, kao što se navodi uodluci Komiteta za suđenje.

"Povodom odluke Komiteta za suđenje NS/FS BiH koja se odnosi na utakmicu 4.kola BHT Premijer lige BiH odigrane između NK Široki Brijeg i FK Željezničar, Upravni odbor Fudbalskog kluba Željezničar želi javnosti predstaviti nekoliko činjenica", stoji u saopćenju FK Željezničar.

"Komitet za suđenje je uz odluku dostavio i videoprilog koji bi trebao predstavljati dokaz da je linijski sudija Amer Macić donio ispravnu odluku signalizirajući nedozvoljenu poziciju i time poništivši pogodak u 93. minuti utakmice. Analizom dostavljenog video priloga nedvosmisleno je jasno da se kao krunski dokaz koristi linija koja počinje od pomoćnog sudije i veže se za posljednjeg igrača odbrane domaće ekipe. Takav materijal se apsolutno ne može koristiti kao argument s obzirom da se na tom prikazu ne nalazi orijentir koji bi pokazao da se linija iscrtana od strane Komiteta nalazi pod uglom od 90 stepeni u odnosu na aut liniju. Pored toga, ovaj materijal također pretpostavlja da je sudija u trenutku dodavanja lopte bio u liniji sa posljednjim igračem odbrane NK Široki Brijeg, što nije realna pretpostavka", navodi se.

"Bez obzira što postoji još nekoliko snimaka spornog detalja utakmice koji su snimljeni drugim kamerama, Komitet za suđenje je za obrazloženje svoje odluke odlučio da iskoristi upravo onaj materijal koji ništa nedokazuje jer ne postoje referentne tačke kao što je linija šesnaesterca. Na drugim snimcima se jasno vidi linija šesnaesterca za koju znamo da je okomita na aut liniju i ti snimci stoga predstavljaju neuporedivo ispravniju polaznu tačku za analizu situacije. Na osnovu referentnih tačaka semože utvrditi položaj kamere, te sa mnogo većom preciznošću odrediti da li je napadač FK Željezničar u trenutku upućivanja lopte bio u nedozvoljenoj poziciji. S obzirom da je nekoliko različitih kamera snimilo spornu situaciju, pozivamo Komitet za suđenje da prikupi dodatne snimke koji pokazuju liniju šesnaesterca i/ili liniju centra u trenutku predaje lopte", navode iz FK Željezničar.

"Želimo podsjetiti da je gospodin Boro Elčić, stručni komentator BHT-a i bivši sudija i savezni instruktor suđenja, također ustanovio da je odluka o poništavanju pogotka bila pogrešna. Ako dodatno imamo u vidu činjenicu da je pomoćni sudija Amer Macić već napravio propust kod signaliziranja nedozvoljene pozicije u 66. minuti kod rezultata 0:1, što je potvrdio i Komitet za suđenje, tim prije ne želimo prihvatiti ishitrene dokaze koji nisu potkrijepljeni argumentima", stoji u saopćenju.

"Fudbalska igra je dinamična i greške su uvijek moguće, pa tim prije te situacije trebamo nazvati pravimimenom, što se očekuje i od Komiteta za suđenje, a argumentovana komunikacija jednog fudbalskog kluba sene može klasifikovati kao neosnovani pritisak na Komitet. U tom kontekstu, cilj obraćanja FK Željezničar jeste javni poziv i pružanje podrške da se i u praksi afirmiše model koji će biti u skladu sa UEFA sudijskom konvencijom, pravilnicima NS/FS BiH i smjernicama IO NS/FSBiH, što će zasigurno unaprijediti takmičenje i podići regularnost istog na optimalan nivo", navode na kraju iz FK Željezničar.