Nogomet
336

Ivica Osim za Klix.ba: U budućnosti nam treba modernija i trkački bolja ekipa

Piše: A. Džano
ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
ivica Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Legenda bosanskohercegovačkog nogometa Ivica Osim u razgovoru za Klix.ba govori o Vahidu Halilhodžiću i njegovom Alžiru koji se sinoć nije uspio plasirati u četvrfinale SP-a u Brazilu, selektoru Safetu Sušiću kojem je jučer istekao ugovor sa Nogometnim savezom BiH, ali i budućnosti naše nacionalne selekcije.

"Alžir je pošteno odigrao, imali su iznimno pokretljive igrače. Utakmica protiv Njemačke je bila vrlo interesantna. Alžirci su u ovoj utakmici vidjeli da mogu mnogo više. Obično se kaže kada favorit pobijedi da je hijerarhija ispoštovana, a Nijemci su bili favoriti", kaže Osim u početku razgovora za portal Klix.ba.

Halilhodžić je vrlo emotivno doživio kraj utakmice i nije mogao suzdržati suze dok je tješio svoje igrače na terenu.

Alžirci su pokazali da mogu parirati Nijemcima

"Shvatam koliko je Vahi moglo biti žao, jer su odigrali vrlo korektno. Nisu se zatvarali, nisu nastojali kvariti igru kao autsajderi i nisu ostali dužni gledaocima. Alžirci su i trkom i tehnikom pokazali da mogu parirati Nijemcima", objašnjava Osim.

Nije želio komentarisati odlazak ili ostanak slektoru reprezentacije BiH Safeta Sušića kojem je istekao ugovor sa Nogometnim savezom BiH.

"Još uvijek ne mogu reći da li Sušić ostaje ili ne. Očekujem sastanak Izvršnog odbora koji će o tome odlučivati", rekao je Osim.

Sačuvati atmosferu

Smatra da nogometna reprezentacija BiH ima kvalitet, te da je još uvijek ne treba podmlađivati.

"Treba sačuvati atmosferu. Važno je da imaš igrače koji imaju iskustvo i koji mogu da izdrže pritisak. Dolaze kvalifikacije koje su vrlo neugodne. Mi smo već stekli neki status u Evropi, tako da se od nas sada očekuje da smo ekipa koja bi u svakom slučaju trebala da bude na Evropskom prvenstvu. To je već imidž, ne bi se trebalo igrati s tim i rasprodavati ga bezveze", rekao je Osim.

Ističe da bi u budućnosti bila poželjna "modernija i trkački bolja ekipa".

"Bojim se da mi u ovom trenutku fizički ne bi mogli izdržati utakmicu kao što je to Alžir napravio", naglasio je Osim.