Uoči početka meča BiH-Turska
0

Ivica Osim: "Sreća pa nisam selektor"

Sarajevo-x.com
Ivica Osim na treningu reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Ivica Osim na treningu reprezentacije BiH (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis)
Petnaestak minuta prije početka susreta Bosna i Hercegovina - Turska na Bilinom polju ovaj veliki meč prokomentarisao je najtrofejniji bh. trener Ivica Osim kao gost Dnevnika Federalne televizije. Prvi komentar koji je slavni nogometni stručnjak imao bio je: "Sreća pa nisam selektor".

Osim je istakao kako se za mandata Miroslava Blaževića situacija u bh. nogometu značajno promijenila, te dodao da je euforija navijača i pritisak koji je ona stvorila igračima na terenu zapravo dobra stvar.

"Čudno je da jedna zemlja kao BiH ima priliku da se kvalifikuje", kaže Osim i dodaje: "Ja nas praktično već vidim u Južnoj Africi".

Nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije ipak je pokušao "spustiti loptu" objasnivši kako je ono što se priča jedno, a ono što će biti na terenu nešto sasvim drugo.

"Ne treba zaboraviti da ne igra teren, nego igrač", poručio je.

Na pitanje kako je moguće da je kod nas toliko utakmica s epitetom "historijska", Osim je odgovorio: "Šta smo mi trebali knjiga historijskih napisati, kad bi bilo po naslovu. Sve zadnje, historijske, ne znam odakle izvlačimo te riječi. Teško je s tim živjeti. Ne piše se povijest svaki čas."

Ivica Osim poručio je da vjeruje kako je BiH spremna za večerašnji okršaj.

"Ja imam utisak da je Ćiro uspio da izbalansira jedan tim, niko nije zakinut, nema neke privilegije ni posebne obaveze. Taj mir možemo jedino sami pokvariti", izjavio je, ali i skrenuo pažnju na mogući poraz. "I poraz treba doživiti."

Ne želivši da se opterećava sudijama, ali uz krilaticu "sreću treba pomoći", odgovorio je: "Rezultat? Može i neriješeno."