Nogomet
146

Ivica Osim: Naši igrači su motiv novim generacijama da imaju za šta igrati, trenirati i živjeti

Piše: Omar Tipura
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ostala su još tri dana do prve utakmice baraža protiv reprezentacije Irske. O našem protivniku, očekivanjima i tome koliko ova utakmica znači pričali smo sa gospodinom Ivicom Osimom.

"Skoro svi igraju u Premiershipu u različitim klubovima i manje-više svi su standardni. To je znak da se treba dobro pripaziti. Dobro spremiti. I mentalno i pogotovo fizički zato što su oni na tom planu vrlo jaki", riječi su legende bh. fudbala o reprezentaciji Irske.

Osim posebno ističe mentalnu snagu reprezentacije Irske i njihov motiv koji ne proizilazi samo iz historijskih borbi ove zemlje za samostalnost, nego i zbog činjenice da su žestoko oštećeni u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine kada su u baražu eliminisani od Francuske, a tada je presudio gol Williama Gallasa kojem je asistirao Thierry Henry nakon što je prethodno igrao rukom.

"Oni imaju puno razloga da budu i ogorčeni i na UEFA-u i na FIFA-u. Jednom su ih eliminisali pomoću Francuza na jedan nefer način. Ako neko ima razloga da se želi revanširati, da igra i da se ponaša tako, onda su to oni. Njima je na neki način fudbalski svijet dužan. Njih su prevarili.

To je dobar ispit za sve naše igrače. Igraju protiv tima koji je nepredvidiv i vrlo profesionalan. Vrlo su motivisani. O tome čak ne treba ni pričati, jer to su njihove vječite borbe za samostalnost. U tom dijelu oni su u prednosti. Ne smijemo misliti da će "olabaviti". Treba čekati da oni izjave nešto prepotentno pa da ih mi sačekamo na tom istom polju", napominje naš stručnjak.

Ovo je treći put da reprezentacija Bosne i Hercegovine igra u baražu za veliko takmičenje. Prvi put smo igrali u kvalifikacijama za Mundijal 2010. godine kada nas je izbacio Portugal sa ukupnih 2:0. Isti protivnik nas je izbacio i u kvalifikacijama za Euro 2012. sa ukupnih 6:2.

Ukoliko prođemo Irsku to će nam biti prvi plasman na evropska prvenstva, ali i drugo uzastopno veliko takmičenje nakon što smo prošle godine igrali na Mundijalu u Brazilu. Povlačeći paralelu sa svima onima koji sanjaju da postanu novi junaci bh. fudbala, Ivica Osim opisuje važnost ovog meča.

"Naš tim ima puno prostora za još veću afirmaciju. Imena naših igrača i njihovo igranje će davati šansu svima koji igraju u našoj ligi i oni će imati za šta igrati, trenirati i živjeti, jer će shvatiti da i sami mogu doći u situaciju igrati velike utakmice. A to je cilj svakog igrača. Ovi što igraju po Evropi živa su prilika da svi vide da se može", jasno poručuje Štraus sa Grbavice.